Szilveszter a legzajosabb, legvidámabb és legnyitottabb napja az évnek, s újév napjával közösen ehhez a két naphoz fűződik a legtöbb babona és szokás. Az egyik legismertebb és legelterjedtebb az újévi lencse elfogyasztása, ami helyettesíthető bab vagy bármilyen más apró szemes étellel is, de a lencse a "biztos" szerencsehozó. Ennek jegyében - hagyományteremtő szándékkal - Velencén is lencsefőzelékkel várták a környék apraját-nagyját a helyi nagycsaládosokat és rászoruló családokat segítő alapítvány szervezésében.

Már tavaly is terveztük, ám akkor meghiúsult a kivitelezés, most viszont úgy gondoltuk, mindenképpen megvendégeljük egy tál lencsefőzelékkel, - virsli, kenyér, meleg tea és szaloncukor körítéssel - a klubházunkba betérőket. Ebben a szándékunkban támogatott bennünket Koszti-Szegedi Mónika, Törzsök Barbara és Bencsik Tibor vállalkozó, valamint Koszti András polgármester úr, aki az ételosztásból is alaposan kivette a részét, - mint ahogy egész évben a legfontosabb eseményeinken - velünk volt, segített. Mindannyiuknak hálásan köszönöm! Nélkülük a terv idén is csak terv maradt volna. - mondta Fekete Zsuzsanna, a Velencei és Velencei-tó környéki Nagycsaládosokért és Rászoruló Családokért Alapítvány vezetője, aki hozzátette; önkénteseik, Torma Tímea, Horváth Tamás és Horváth Attila segítsége nélkül sem sikerülhetett volna az első velencei lencseosztás, így nekik is köszöni áldozatos tevékenységüket.

Ami a konkrét lencse babonát illeti: Szinte minden családban készül valamilyen változata az újévi asztalra. Ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz. Azért kell újév napján enni, mert az újév napi cselekedetek szimbolizálják az egész éves tetteket. Tehát ha ilyenkor valaki sok pénzt hozó étel eszik, egész éven át sok pénz áll majd a házhoz. A lencse helyettesíthető babbal, rizzsel, vagy más apró szemű étellel, de igazi hatása a lencsének van.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2018. november 16. péntek 14:37,
Ödön napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.