A hivatalos projektnyitó eseménnyel kezdetét vette a Velencei-tó nagyszabású partfal rekonstrukciója. Mint ismert, a Széchenyi 2020 program keretében, európai uniós támogatással valósulnak meg a Velencei-tavi partfalat érintő rekonstrukciós munkálatok, amelyek célja a Velencei-tó vízminőségének fenntartható javítása, a part menti területek természet-közeli állapotának magasabb színvonalú megőrzése, biztosítása, illetve környezettudatos rehabilitációja. A projekt megvalósításával összességében jelentősen javul a Velencei-tó esztétikai képe, Víz Keretirányelv szerinti állapota, és a védett területek ökológiai állapota. A projektzárás tervezett időpontja: 2021. augusztus 31.

A projektet a KEHOP-1.3.0 pályázati konstrukció keretében az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg, amelyhez mintegy 14.000.000.000 Ft támogatást nyertek el.

A tó körül az 1960-as és ’70-es években épült vasbeton szerkezetű partfalak sem környezeti, sem társadalmi-gazdasági szempontból nem felelnek már meg a kor követelményeinek. Többségük elavult, romló állagú és a partvédőművek, illetve a mögöttes területek magasságának többsége sem felel meg az érvényben lévő jogszabálynak, ezzel komoly vízelvezetési problémákat okozva a tó közvetlen parti sávjában.

A partfal rekonstrukció keretében a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg, javul a part és a vízfelület megközelíthetősége, ami a későbbi fenntartási munkálatok elvégzéséhez elengedhetetlen. A partvédőművek korszerűsítése során megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemmel a hordalékok víztestbe való bemosódása is csökkenthető. Szintén a beruházás részét képezi a betorkolló vízfolyások rendezése és a vízminőségi hordalékfogó tározók kialakítása, amely munkálatok következményeként további jelentős mennyiségű hordalék visszatartására nyílik lehetőség.

A jelentős mennyiségű tápanyagot és algaspórát tartalmazó üledék kotrással történő eltávolítása révén javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke. A kikotort üledék már meglévő és újonnan kialakított zagytereken kerül elhelyezésre. Az ívóhelyek és halbölcsők kialakításával a halak szaporodásukhoz természetközeli élőhelyeket találnak, a sekély víz és vízpart számos élőlénynek nyújt majd táplálkozó- és szaporodóhelyet.

 

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 21. hétfő 12:51,
Ágnes napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.