Augusztus 20.-a a keresztény államalapítás, illetve Szent István és az új kenyér ünnepe, a legrégebbi magyar nemzeti ünnep. Velencén még ennél is több, ugyanis 2004-ben ekkor nyerte el a városi rangot a település. Az idei esztendőben is ünnepeltek kicsik és nagyok, volt is mit, hiszen - az utóbbi időszakban kiváltképp - évről-évre épül, szépül a település. Mindennek tetejébe idén egy impozáns Trianon Emlékművet is avathatott Velence Városa augusztus 19-én. Richter Ferenc szobrász-kőfaragó mester alkotását maga a készítő és Koszti András polgármestere leplezte le az egész ünnepi programsorozat nyitányaként a Hősök parkjában.
 
A Himnusz eléneklését, dr. Szalay Ilona nagyon szépen előadott Magyar Hiszekegy-ét és az emlékmű leleplezését követően a városvezető, majd Szabó György református lelkipásztor, a helyi önkormányzat Kulturális, Oktatási és Sport Bizottságának elnöke szólt a hatalmas forróság ellenére szép számban egybegyűlt közönséghez. Köszöntőjében Koszti András kiemelte, hogy nem szabad felejteni a 99 évvel ezelőtt hazánkat ért példátlan méltánytalanságot, az ország darabokra szakítását, s mindenkiben tudatosítani kell ezt.
 
- Itt és most a 100. évforduló árnyékában kötelességünk újra és újra minden arra fogékony halandó eszébe juttatni az általunk leginkább kisbetűvel írt trianoni gyalázatot, mindezt oly módon, hogy oktalanul ne sértsünk meg őket, de határozottan tudatosítsuk álláspontunkat, amely változatlan: Teljes mértékig IGAZSÁGTALAN az egész, melynek nem volt, nincs és soha nem is lesz erkölcsi létjogosultsága! Hiszünk benne, hogy megértik egyszer azok is, akik most elzárkóznak. Hála Istennek egyre több az együtt érző. Ennek alátámasztására hadd idézzem fel a touli katedrális plébánosának, egy echte francia gondolkodónak a kis csoporton keresztül magyarokhoz intézett szavait: „Uram! Istenünk! Hozzád imádkozom, ki minden emberi méltóság letéteményese vagy! Kérlek, segítsd ennek a kis csapatnak az útját, akik egy nép méltóságáért és igazáért vállalták ezt a zarándoklatot! Kérlek, vezesd eredményre igazságos küldetésüket!” Mit lehet ehhez még hozzátenni? Talán annyit, hogy ÁMEN! - fogalmazott Velence polgármestere, Koszti András.
 
Az avatóünnepség a székesfehérvári Szabad Színház fiatalokból álló amatőr társulatának magasztos műsorával folytatódott, amely nagy sikert aratott a megjelentek körében. A 9 és 18 év közötti ifjak olyan produkcióval rukkoltak elő, ami teljes mértékben méltó volt az ünnepséghez, amely koszorúzással folytatódott, majd Récsei Norbert katolikus plébános és Szabó György református lelkész áldotta meg és szentelte fel az új emlékművet. A ceremónia a Szózat közös eléneklésével zárult.
 
Kora délutántól a Velence Korzón színpadi programokkal, kicsik és nagyok számára egyaránt szórakoztató műsorelemekkel folytatódott az ünnepi események sora. Hamar János fellépése után bemutatót tartott a Balance RG ritmikus gimnasztika csapata, a Barbarina Balerina Balettiskola helyi apróságokból álló csoportja, a Gilice Gyermek Néptánccsoport, a Dance Energy tánciskola, a Dynamic Dance Crew, valamint a Velencei Naga Dojo. Nagy sikert aratott az ifjabb korosztályt megszólító APACUKA, valamint a Madarak házibuli zenekar koncertje is, mint ahogy a hagyományos nyárzáró buli, amelyen újra ezreket táncoltatott meg DJ Smash, azaz Szalmás Gábor.
 
Az éjszakába nyúló programáradat fénypontjai közé tartozott a mindig - ezúttal is - látványos tűzijáték mellett a "Legszebb Konyhakertek" pályázat helyi eredményhirdetése, valamint a hivatalos szülinapi ceremónia is, melynek során Koszti András polgármester hangulatfokozó köszöntőjét követően Kupi László borlovag kardéllel bontott pezsgőt, majd - ugyancsak harci eszközével - "felnégyelte" az ünnepi óriástortát. A marcipános, csokikrémes finomságot aztán a polgármester vezetésével ki is osztották a közönség legnagyobb örömére. Nem ez volt az egyetlen hasonló akció a délután folyamán, korábban ugyanis Koszti András vezérletével közel 500 adag pennés, sajtos tésztaétellel is megvendégelték az ünneplő közönséget.
 
Az eseményeken több ismerős arcot is fel lehetett fedezni. Jelen volt a választókörzet országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, aki Tusnádfürdő polgármesterével, Albert Tiborral együtt érkezett, a Velencén élő primadonna, Tiboldi Mária, valamint az ismert színésznő, Xantus Barbara, aki ugyancsak a település lakója.A Korzón folyó eseményekkel párhozamosan a Római Katolikus Templomban csodálatos koncertet adott Mali Katalin és Navratil Andrea.
 
Augusztus 20. napján délelőtt - ugyancsak a katolikus templomban - szentmisével és Koszti András polgármester ünnepi beszédével folytatódott az események sora. Összefoglalva megállapítható: Velence ismét méltó módon ünnepelte születésnapját.
 
(Fotó: Igari Balázs)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. szeptember 23. hétfő 15:06,
Tekla és Líviusz napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.