Mindössze a szavazásra jogosultak 24,6%-a járult az urnákhoz az érvényességhez szükséges 50%+1 fő helyett, így nem vezethetett eredményre az a helyi népszavazás, amellyel azt kívánták elérni a referendum kezdeményezői, hogy a velencei önkormányzat Képviselő-testülete építsen be a Helyi Építési Szabályzatba (HÉSZ) egy általános építkezési tilalmat a Velence Korzó teljes területére vonatkozóan, ami által megakadályoztak volna mindenféle beruházási szándékot a kedvelt turisztikai célponton. Ez a kezdeményezés így elbukott, s a vonatkozó jogszabály értelmében ebben a kérdésben újabb népszavazás már nem is írható ki.
 
A történet több, mint egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor néhány helyi lakos úgy akarta megakadályozni a Velence Korzó emeletének részleges beépítését - amire az üzemeltetőnek a korábbi városvezetéssel kötött szerződése alapján joga lenne -, hogy a témában népszavazást kezdeményez. Ezt azonban a helyi, illetve a megyei választási bizottság a szervezők többszöri próbálkozása ellenére elutasította, a Korzó beépíthetőségét tiltani szándékozó kérdés - illetve kérdések, mivel több is volt - így nem kerülhetett a szavazólapokra.
 
A főszervező és társai ebbe azonban nem nyugodtak bele, mindenképpen el akarták érni céljukat, ennek érdekében újabb kérdésekkel próbálkoztak, amelyek közül aztán a Korzó teljes területére vonatkozó tiltást tartalmazót el is fogadták az illetékesek. Közben "előugrott a bokorból" az LMP is, támogatva a beépítés elleni szándékot, ami által egyértelművé vált, hogy itt nem csupán egy helyi népszavazási kezdemenyezesről van szó, ez bizony erősen politikai indíttatású történet, aminek ezzel itt a pont a végén.
 
Azt is meg kell jegyezni, hogy a Velence Korzó beépítésére vonatkozó építési engedélyt az illetékes hatóság nem adta ki, így eleve okafogyottá vált a referendum, amely egyébként több, mint 8 millió forintba került a velencei önkormányzatnak, mivel a voksolás költségeit nem a kezdeményezőnek, hanem az önkormányzatnak kell állnia.
 
Ez az a tipikus helyzet, amikor senkinek sincs oka az örömre. Legfőképpen a népszavazás kezdeményezőinek és az LMP-nek, amely mára törpe-párttá zsugorodott az EP-választás eredményének tükrében...