Az elmúlt hetek csapadékos, majd napos időjárása okán rendkívüli mértékben elszaporodtak a szúnyogok a Velencei-tó térségében. A már-már elviselhetetlen szúnyoginvázión a központi gyérítés sem segített jelentősen, így a tókörnyéki települések közül Gárdony (Agárd, Dinnyés), Kápolnásnyék, Pákozd, Velence, Vereb és Zichyújfalu polgármesterei példás hatékonysággal és gyorsasággal összefogtak, önkormányzati költségen soron kívüli gyérítést kértek az illetékes Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságától, amely a szúnyoggyérítést koordinálja országszerte. - tájékoztatott Velence polgármestere, Koszti András.
 
A városvezető elmondta, hogy az összefogásnak köszönhetően a KÖVETKEZŐ KÉT NAPON, azaz 2019. június 15-én, szombaton, valamint június 16-án, vasárnap újabb szúnyogirtásra (gyérítésre) kerül sor Velencén és a tó térségében az érintett településeken. A földi kémiai gyérítésekre holnap (szombaton), és vasárnap napnyugtát követően 22.00 órától kerül sor.

A gyérítéshez használt szerek melegvérűekre (emberre és háziállatokra) nem jelentenek veszélyt, a készítmény a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A rovarokra, így a méhekre azonban veszélyesek az irtáshoz használt szerek, ezért felhívják a méhészek figyelmét (őket külön is értesítették az érintett önkormányzatok) arra, hogy a szükséges óvintézkedéseket tegyék meg!