Megnyitása óta rendkívül népszerű a nyári főszezonban - főleg az ideérkező strandolók körében - a Velence Korzó lídós, homokos szabadstrandja. Egy-egy kánikulai hétvégén a tízezres számot is meghaladó vendégsereg érkezik az ország számos pontjáról, hogy a tó vízében leljen némi enyhülésre. Bár a főszezon közeleg, egyelőre még nem a fürdőzők sokaságát látja az, aki ezen a szakaszon sétál, a hajók, csónakok, egyéb vízi járművek egyre sűrűsödő jelenléte azonban jelzi: lassan kopogtat a nyár. Akik április 24-én a délelőtti órákban a Korzó partján jártak, egy kissé furcsa járművet láthattak a tóban. Kiderült, hogy a kabinos vízibiciklire hasonlító alkalmatosság a tó medrét pásztázza.
 
Lajos Tibor vállalkozó a saját maga által tervezett és kivitelezett elektromos motor meghajtású járművével elvégezte a Velencei-tó Kapuja (Korzó) előtti mederterület felmérését. Erre azért volt szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni a tófenék-hiányosságok esetleges mozgását, és mélységét. A korábbi szezonokban több ízben okozott problémát a Lídón fürdőzők körében a több helyen is hirtelen mélyülő tófenék.
 
Ezeknek a gödröknek az eredete hozzáértők szerint valószínűleg a korábbi nádasba befolyó felszín alatti vizekre vezethető vissza, de ez eddig nem nyert megerősítést az alacsony vízszint miatt. A medervizsgálata során ezen kimélyülések pontos méretei meghatározásra kerülnek, és az adatok alapján lehet a további teendőket meghatározni.
 
A tulajdonos helyi önkormányzat illetékesei már most figyelmeztetnek: a tó természetes medrére tekintettel a nyáron strandolni érkezők ne engedjék gyermekeiket felügyelet nélkül a vízbe! A meder-kimélyülések megszüntetése érdekében Velence Város Önkormányzata folyamatosan tárgyal a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. A készülő medertérkép a www.velence.hu honlapon elérhető lesz majd, és bárki megtekintheti.