Az idén immár 40. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legrangosabb profi kerékpáros körversenye, a világszinten is egyre jelentősebb tényezőnek számító Tour de Hongrie. A 90 éves múltra visszatekintő megmérettetés szervezői ma első alkalommal jelentették be a viadal útvonalát, rajt és célvárosait élő tv-közvetítéssel kísért gálaműsor keretében. A ceremónián kiderült, hogy Fejér megye minden korábbinál komolyabb szerepet kap: a siófoki prológ után, június 12-én Velencéről indul majd a viadal érdemi része az első szakasszal, hogy aztán majd négy nappal később Székesfehérvárra fusson be a várhatóan 20 csapat alkotta 140 fős mezőny.
 
Velence harmadszor lesz a Tour de Hongrie programjának része, 2017-ben és 2018-ban egyaránt a 2. szakasz startolt a tópartról, elsőként Siófok, másodjára pedig Fehérvár volt a szakasz célállomása. Idén ez újra változik, a verseny második leghosszabb, egyben talán legnehezebb szakaszának végén, 194 km megtétele után Esztergomban lesz a befutó. Az etap nehézségét a dobogókői "hegymászás" jelenti leginkább, hiszen ez lesz az egész megmérettetés második legmagasabb pontja a maga 565 méterével, de egyébként is akad bőven kisebb hegy, illetve domb a szakasz folyamán. Aki ezt a szakaszt megnyeri, erős esélye lesz a végső sikerre is.
 
Apropó végső siker! A győztes személye majd Székesfehérváron derül ki, merthogy ezúttal a megyeszékhely lesz az egész versengés célhelyszíne. A királyi város negyedszer lesz rajt vagy célhelyszín a Magyar Körversenyen. Először 1933-ban volt itt a befutó, majd 1964-ben ért célba itt a karaván. Tavaly – több mint fél évszázad után – ismét szakaszgyőztest avattak Fehérváron, az olasz Matteo Moschetti nyerte a látványos sprintbefutót a Zichy ligetben.
 
Velence képviseletében Koszti András polgármester vett részt a programismertető gálán, s kiemelte, hogy régi célja, az, hogy a térség multisport központja legyen városa. Ennek érdekében szükségesek az olyan nívós versenysport események, mint a Tour de Hongrie. Ezért is tettek meg mindent 2017-ben és azóta is, hogy részesei legyenek ennek a nagy médiaérdeklődéssel kísért eseménynek. A kitűzött célhoz igen közel áll a település, hiszen már most kijelenthető, hogy a tókörnyék legaktívabb sportélete Velencén van. - Nagy öröm számomra, hogy ebben az esztendőben már harmadik alkalommal lehetünk részesei az első kategóriás karavánnak, amely - a siófoki bemelegítő prológ után - érdemben tőlünk rajtol majd június 12-én, az első szakasszal. A Velence Korzóról ezúttal nem Siófokra - ahogy 2017-ben -, s nem is Székesfehérvárra - miként tavaly -, hanem Esztergomba teker majd a vélhetően 120-125 fős mezőny. Köszönjük a szervezőknek a bizalmat, választókerületünk országgyűlési képviselőjének, Tessely Zoltán miniszterelnöki biztosnak pedig azt, hogy a versennyel kapcsolatos szerepvállalásunkat figyelemmel kíséri, támogatja, és a mai gálán is velünk volt, erősített minket! Várunk szeretettel minden érdeklődőt június 12-én Velencére, a Tour de Hongrie első szakaszának rajtjára! - foglalta össze a lényeget Koszti András.
 
A Tour de Hongrie főszervezője, az egykori olimpikon kerekes, Eisenkrammer Károly elmondta; több szempontot is figyelembe vettek az útvonal kialakításánál. Tekintettel arra, hogy 2018-ban a nehezebb, hosszabb emelkedőkkel tarkított szakaszokon a magyar versenyzők is ígéretesen szerepeltek, igyekeztek az idén több emelkedőt az útvonalba iktatni. Eisenkrammer Károly hozzátette: 2019-ben több helyszínen is futamokat indítanak majd az amatőr kerékpárosok számára, így a nagyközönség is átélheti majd, mi vár a profi kerékpárosokra.
 
A főszervező szólt a televíziós közvetítésekről is: Magyarországon ebben az évben is élő közvetítéssel jelentkezik majd minden nap az M4Sport. Az Eurosporton is jelen lesz a Tour de Hongrie: keddtől vasárnapig minden nap 48 perces esti összefoglalót láthatnak a nézők. Sőt, az utolsó két szakaszon másfél órás élő közvetítésre is sor kerül a nemzetközi sportcsatornán, melyek során bemutatják az érintett településeket, így Velence és Székesfehérvár, illetve környékük is kiemelt szerepet kap a világ több tucat országában látható közvetítések során.
 
(Fotó: Igari Balázs)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. május 29. péntek 21:34,
Magdolna napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com