Évek óta tart már és a hajrában jár a Velencei-tó teljes partfal-rekonstrukciója. Az elmúlt 40 év legnagyobb szabású tókörüli munkálatait mos újabb fontos elemekkel bővítik a kormány támogatásával: újjáépülnek a vendégmólók és megújulnak a közforgalmú hajóállomások. A Velencei-tavi csónakkikötők vendégmólóinak újjáépítésére 507 millió forintot biztosítanak, így Gárdonyban 1071, Velencén 391, míg Sukorón 75 méternyi vendégmóló újul meg. A közforgalmú hajóállomások korszerűsítésére 276 millió forint jut, amiből a kikötők megújítása mellett korszerűsítik a közvilágítást, illetve korszerű elektromos töltőket telepítenek. A teljes projekt összességében közel 15 milliárd Ft-ba kerül, s a most bejelentett munkálatok befejeztével 2022 végéig le is zárul.

Bővebben: Épül-szépül a Velencei-tó partja

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatának segítségével mintegy 180 millió forintból újította fel a gárdonyi önkormányzat a gyermekek közétkeztetését biztosító konyhát és éttermet. Ezen felül az udvar fejlesztése (akadálymentesítés, járdaépítés, a szállításhoz szükséges biztonságos bejutás biztosítása, kerékpártámaszok) valamint az ingatlanhoz kapcsolódó - törvényben rögzített darabszámú - parkoló férőhely kialakítása is megtörtént. A járványhelyzet okán szűk körű avatási ceremónián jelen volt Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Gárdony polgármestere Tóth István és a kivitelező képviselői is. Az új konyha és étterem hétfőtől már teljes kapacitással üzemel.

Bővebben: Új konyhát avattak Gárdonyban

Tavaly a járványhelyzet okán elmaradt, de az idén minden bizonnyal megrendezésre kerül a fiatalok kedvenc nyári fesztiválja, az EFOTT (Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója). Az évről évre tízezreket vonzó buliáradat szervezői bejelentették: augusztus 11 és 15. között a Velence és Sukoró határában lévő evezőspálya területére tervezik a határon túl is méltán népszerű eseménsorozatot, amelyen a hazai könnyűzenei élet krémje mellett rendszerint több nemzetközi híresség, világsztár is fellép, de nem csak a könnyűzenében, a fajsúlyosabb zenei kategóriákban, valamint a sport, a kultúra, az egészségügy és számos más területén is nyújtanak bőven minőségi programot a tópartra érkezőknek a szervezők.

Bővebben: Augusztusban lesz az EFOTT

Ma már jó néhány fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint az elmúlt szűk egy hétben, így még mindig nem érte el a biztonságos jégen tartózkodáshoz szükséges 10 cm-es határt a Velencei-tó jégvastagsága. Mivel a felmelegedés folytatódik, nagyon úgy tűnik, hogy a tavon - miként a Balatonon is - már csak a következő télen lesz esély a korcsolyázásra. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének  Velencei-tavi Tófelügyelősége arról tájékoztatott, hogy a jég vastagsága az Agárdi Tófelügyelőség előtti nyílt vízterületen 2021. február 17-én 7.10-kor mértek szerint 9,0 cm. A jég sportolásra nem alkalmas. Az előrejelzések szerint a következő napokban már a 10 fokot is meghaladhatja a nappali csúcsérték, a jövő hét elején pedig még 15 foknál is melegebb ígérkezik, miközben már éjszaka is csak ritkán süllyed negatív tartományba a hőmérséklet.
Hiába repkedtek erőteljesen a mínuszok az elmúlt napokban, még mindig nem biztonságos a Velencei-tó jegére lépni. Az ehhez szükséges 10 cm-es jégvastagság sehol sincs meg, s mivel a következő napokban erőteljes enyhülés várható, valószanűleg nem is lesz. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Megyei Szakaszmérnökségének Velencei-tavi Tófelügyelősége arról tájékoztatott, hogy ma reggel több helyen is mérték a jégvastagságot, ám a 8 cm-t sehol sem haladta az meg, sőt több olyan része is van a tónak, amely be sem fagyott.

Bővebben: Velencei-tó: akad, ahol 8 cm-es a jég, de van, ahol be sem fagyott

1. oldal / 125

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. május 13. csütörtök 14:51,
Szervác és Imola napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com