Augusztus 10-én kezdődik Székesfehérvár legkiemelkedőbb rendezvénysorozata, a Királyi Napok. A programáradatot az egykori koronázó város polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nyitja meg 20.30-kor a Városház téren (eső esetén a Városháza dísztermében), az esemény díszvendége Aros János, Sárospatak polgármestere lesz. Közreműködik: az Alba Regia Táncegyesület, a Székesfehérvári Balett Színház, a Vox Mirabilis Kamarakórus (vezényel: Zemlényi Katica), Szirtes Edina Mókus és zenésztársai, a középkori furulyaegyüttes, a Bandiera zászlóforgatók, valamint a Koronázási Ünnepi Játékok óriásbábjai. Ezt követően, 21.00 órakor történelmi fényvetítésre kerül sor a Belvárosban: megelevenedik II. András életének, uralkodásának története a Ciszter templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán.
 
A királyi csontokat rejtő osszáriumot augusztus 11-én 9.30 órakor nyitják meg a nagyközönség előtt, a Nemzetközi Néptáncfesztivál hagyományos felvonulása ugyanezen a napon 18.00-kor, hivatalos megnyitója 18.30-kor lesz a Belvárosban, illetve a Zichy színpadon. A 23. alkalommal megrendezésre kerülő táncos rendezvény napi programjai többnyire 18.00 órakor kezdődnek a Zichy színpadon, míg a záró felvonulásra és gálára augusztus 15-én 18.30 és 20.00 órakor kerül sor.
 
A rengeteg esemény közül kiemelkedik még a Koronázási Szertartásjáték, melynek keretében ezúttal II. András koronázását láthatja a közönség a Nemzeti Emlékhelyen felépített színpadon. A látványos előadásban a színészek mellett táncosok és zenészek, valamint helyi és határon túlról érkező gyermekek is közreműködnek. A két - Szikora János által rendezendő - látványos előadás augusztus 18-án és 19-én 21.00 órakor tekinthető meg. Esőnap: augusztus 21.
 
Szent István napján a Fehérvári királyok menete (17.00) páratlan történelmi felvonulás látványát, élményét nyújtja a közönségnek az egyenként is művészeti alkotásnak számító, 19 darabból álló Árpád-házi óriásbáb-gyűjteménnyel, az Alba Regia Táncegyüttes őket kísérő néptáncosaival és a Kárpát-medence legkiválóbb néptáncegyütteseivel. Az ünnepi szentmisét (10.30) – a Bazilika felújítása miatt – a Szent Imre-templomban celebrálja Spányi Antal megyés püspök, az ünnepi közgyűlésen (18.00) dr. Cser-Palkovics András adja át a város kitüntetéseit az arra érdemeseknek. A sokak által kedvelt Öreghegyi Mulatságok augusztus 19-én 15.00 órakor kezdődnek a Bory várnál, az egész programkavalkád zárására pedig augusztus 20-án 22.00 órakor a Palotavárosi tavaknál kerül sor az elmaradhatatlan, színpompás tűzijátékkal.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 19. hétfő 14:42,
Huba napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.