Az augusztus 10. és 20. között esedékes Székesfehérvári Királyi Napok bevezetéseként a királyok egyre gyakrabban mutatják magukat a történelmi Belvárosban, természetesen nem csak úgy, spontán, hanem egy kiváló bevezető koncepció részeként. A királyi hétvégék programsorozat keretében július 14-én a legkalandosabb életű magyar király, a tízéves korában megkoronázott Salamon mellett Szent László és felesége, Adelhaid, valamint lányuk, (Szent) Piroska képviselte az immáron 19 tagú óriásbábcsaládot a látványos felvonuláson.
 
Az impozáns látványt nyújtó főszereplők ezúttal a Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület tagjai kíséretében tették meg szokásos sétájukat a Fő utcán. Rajtuk kívül a rendezvénysorozat elmaradhatatlan részét képező Bandiera zászlóforgató, zászlódobáló csoport vett részt a felvonuláson. Az aláfestő zenét Máhr Dániel (koboz) és Jeszenszki Márton (furulya) szolgáltatta, az óriásbábok által megjelenített személyiségeket Mészáros Kira mutatta be a közönségnek.
 
Az első királyi óriásbábot 2013-ban készítették el Somogyi Győző, Kossuth-díjas grafikus és festőművész, valamint Grosschmid Erik, Blattner Géza-díjas bábtervező tervei alapján. Géza fejedelem és felesége, Sarolt, Szent István király, Gizella királyné, Szent Imre herceg és Asztrik püspök óriásbábjai voltak az úttörők, legutóbb pedig III. Béla király, valamint felesége, a szépségéről híres Antiochiai Anna alakját formálták meg a készítők. Az idén az Aranybullát kiadó II. András király és lánya, Szent Erzsébet alakjával gyarapszik 19 fősre az óriásbáb-család.
 
(Fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. március 23. szombat 07:18,
Emőke napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.