Minden évben újabb zöldterület újul meg Székesfehérváron: a történelmi Belváros peremén lévő Jávor Ottó téren évtizedek után parkfelújítási munkák kezdődnek, bruttó 253 millió forint összértékben. A járókelők és kutyasétáltatók által is kedvelt parkban található a Katyni emlékkereszt és a Corpus Hungarikum szobor, valamint a park nevét is megalapozó Jávor Ottó emlékkő. Jelenleg néhány pad kínál lehetőséget a pihenésre, a terület szélein vannak kialakítva virágágyások, a tér központi része azonban alapvetően kihasználatlan.
 
A vörös murva burkolat a felújítások ellenére nem ideális sem használati, sem esztétikai szempontból. A park szélén a tavalyi évben egy 40 férőhelyes parkoló kapott helyett, ami a felújított Várkörút parkolóhelyeit pótolja. Az Önkormányzat a parkoló tervezésével egy időben határozott a park felújításáról.„Csodálatos adottságokkal rendelkező területen vagyunk, egy nagyon sűrűn lakott városrész mellett, a Belváros szomszédságában: egyáltalán nem mindegy, hogy ez a park milyen képet mutat. Ráadásul három emlékmű is található a téren – ezeket kellett a tervezés során figyelembe venni. Azt gondolom, hogy a következő hónapok munkájának elvégzését követően egy nagyon szép közparkkal gazdagodik Székesfehérvár.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a területbejáráson. Elmondta, hogy hatezer növényt telepítenek a felújítás során, nő a faállomány, a murva helyére burkolattal fedett sétányok kerülnek, és egy új természeti elem is bekerül a parkba a szökőkút megépítésével. Hangsúlyozta, hogy a három emlékmű a téren marad, és a parkosítás, a zöldterület arányának fenntartható módon való növelése, a környezetvédelem szempontja elsődleges a felújítás során. A polgármester köszönetet mondott a Polgármesteri Hivatal, a Városgondnokság és a tervezők előkészítő munkájáért, a kivitelezőknek pedig jó munkát kívánt az elkövetkező hónapokra.

A tér Ősz utca 5. szám alatti épülethez vezető sétányának két oldalán alakítják ki a születések parkját: az elkövetkező 15 évben évente 1-1 fát ültetnek az előző évben Székesfehérváron született kisgyermekek tiszteletére. A felújítás során 14 új fát ültetnek a téren (a tavalyi parkoló építésekor a Városgondnokság már 11 új fát már elültetett a területen). A munkálatok során a parkban három fa kivágására kerül sor.A városi igényeket és a környék adottságait figyelembe véve Izmindi Réka tájépítész készítette el a terveket, melyek alapján a három köztéri emlékmű egy képzeletbeli háromszöget zár be: ez lesz a helyszíne a jövőben a hagyományos rendezvényeknek, megemlékezéseknek.
 
A Corpus Hungarikum szobor körül térkő-gyöngykavics burkolatot alakítanak ki, ami széles sétányokkal kapcsolódik a park többi részéhez. A szobor körüli kis teret növények és gyepfelület szépíti. A Katyn emlékkereszt új helyre kerül: ezzel kiemeltebb pontján lesz a térnek, lépcsőfellépőkkel lehet megközelíteni, és térkő burkolaton áll majd. A Jávor Ottó emlékkövet a Várkörút – Kígyó utca kereszteződésénél lévő parkolóhoz vezető új út mellé helyezik. Az emlékművek környezetébe évelőket, hagymás virágokat, díszfüveket és rózsákat ültetnek. A Jávor Ottó tér közepére egy 90 m² alapterületű vízmedencés szökőkút kerül.
 
Az új tér határait változó magasságú kistámfalak és az azokhoz simuló lankás rézsűk adják, amikbe különböző növényeket ültetnek. A parkot keresztező széles sétányok térkő burkolatot kapnak, aminek az egyhangúságát a térkövek kétféle színe és a tervező által megálmodott sorminták oldják. A beruházás során átépítik a közvilágítást: a Fő utcai kandeláberekkel megegyező, díszes lámpaoszlopokat helyeznek el, amelyek a karácsonyi díszvilágítás elhelyezésére is alkalmasak lesznek.
 
A kivitelezési munkákat az építőipari nívódíjas DEEP Forest Kft. végzi el, a befejezés várható időpontja 2018. szeptembere.
 
(ÖKK, fotó: Molnár Artúr)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 17. csütörtök 13:35,
Antal és Antónia napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.