A koronavírus-járvány okán egyre nagyobb az igény a védőfelszerelésekre, eszközökre, mert ahogy nő a betegek száma, úgy nő egyre inkább a vírustól való félelem is. A gyógyszertárak, szaküzletek készlete hetekkel ezelőtt elfogyott, mert aki talált - hangsúlyozott tisztelet a kivételeknek ! - védőmaszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt, amit csak tudott, felvásárolt. Ma vannak háztartások, ahol százas (!!) nagyságrendű védőmaszk akad, s nagyon sok - jóval több -  ahol éppen a pánikszerű felvásárlóknak köszönhetően, semmi! Ezért is nagy dolog, hogy az elmúlt napokban több millió maszk és egyéb fontos felszerelés érkezett az országba, ami még mindig nem elég ahhoz, hogy mindenki jogos alapvető igényét (nem a felhalmozást!!!) kielégítse. Ezért is rendkívül dicséretes Székesfehérvár polgármesterének intézkedése, aki több, mint százezer maszk beszerzéséről intézkedett, hogy azokból minden helyi családnak juttassanak. Alább olvasható dr. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatos Facebook-posztja.
 
Tisztelt Fehérváriak!

- A korábban megrendelt 100.000 maszk megérkezett. A járvány elleni felelős védekezést segítve egy héten belül – egy tájékoztató levéllel együtt – minden fehérvári háztartásba két darab maszkot juttatunk el.

- A maszkok csomagolása egy nagy belső légterű, a város által fertőtlenített helyiségben, a stadionban történik. A csomagolást csütörtökön kezdik a Hivatal és intézményeink munkatársai, és holnaptól kezdődően a városrészek önkormányzati képviselői, körzetfelelősei és önkéntesek közreműködésével, borítékban juttatjuk el mindenkinek, a postaládába bedobva. A borítékok nem névre szólóak, de önkormányzati pecséttel ellátottak, kérjük, nyissák ki, és a tájékoztató levelet is olvassák el.

- Önkormányzatunk a hajléktalanok ellátását folyamatosan biztosítja. Számukra a hideg időjárásra tekintettel a teajáratot is működtetjük. A bentlakásos helyeken ki- és bejárási tilalom van elrendelve, éppen ezért, ha valaki az utcán hajléktalant lát, jelezze a 06-20-957-94-10-es mobilszámon. Kiemelten figyeljünk rájuk, hiszen még nagyon hidegek, fagypont alattiak az éjszakák.

- A házi gyermekorvosi rendelések beosztása megváltozott. A 65 év feletti házi gyermekorvosok a saját rendelési idejükben telefonon elérhetőek, így tudnak e-receptet felírni, tanácsot adni, és szükség esetén a beteg gyerekeket továbbirányítani. A betegek minden esetben először a saját gyermekorvosukat hívják telefonon. Ők tudnak tájékoztatást adni arról is, hogy helyettesüket melyik rendelőben kereshetik fel a betegek.

- A háziorvosi ellátással összefüggésben a legfontosabb szabály továbbra is az, hogy a betegek telefonon vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal. A Járási Hivatal vezetőjétől ma délután hivatalos tájékoztatást kaptam arról, hogy a háziorvosi, házi gyermekorvosi praxisok és ügyeletek személyes betegellátó kapacitását összevonva akut betegellátó központokat jelölnek ki. Ebben arról is tájékoztat, hogy a jövőben a járási tisztifőorvos gondoskodik az akut betegellátási központokban az ellátást teljesítők beosztásáról. A személyi feltételeket az adott járásban dolgozó felnőtt és gyermek háziorvosok, valamint a felnőtt és gyermek háziorvosi ügyelet munkatársai együttesen biztosítják, amennyiben életkoruk vagy esetleges krónikus betegségük miatt a személyes találkozáson alapuló betegellátás alól felmentést nem kaptak. Mindezekről az állami hatóságok iránymutatásai alapján a következő napokban részletes tájékoztatást adunk. Ez azonban nem változtat azon az alapvető eljárási renden, aminek betartására kérek mindenkit: ha légúti panaszokat észlel magán, ne menjen személyesen orvoshoz, hanem telefonon hívja háziorvosát!

- A fogszabályozó szakrendelések a Szekfű Gyula utcai rendelőben csak sürgősségi ellátást biztosítanak, hétfőn és csütörtökön délelőtt 8 órától 10 óráig. Sürgősségi ellátás kizárólag deformált, sérült, elmozdult fogszabályozó készülék által okozott fájdalmas fog vagy lágyrész esetén nyújtható.

- Egész nap érkeznek a hívások a 70 év felettieknek indított telefonos ügyfélszolgálatra. Eddig már 303 idős személy kért segítséget, meleg ebédet pedig igény szerint 60 személynek szállítunk ki. Tegnap óta már két mobilszámon is elérhetőek a kollégák: 06-70-66-99-014 és 06-70-66-99-015. E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- 25 személy van hatósági házi karanténra kötelezve városunkban.
- Már 267 fő jelentkezett önkéntesnek. A jelentkezéseket továbbra is várjuk az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.
- Önkormányzatunk adományszámláján 47.400.000 forint van. Adományaikat továbbra is várjuk a járványügyi védekezés céljaira a 12023008-00153647-06700001 számon. A közlemény rovatba, kérjük, tüntessék fel: KORONAVÍRUS ELLENI VÉDEKEZÉS.

- A szokásos napi egyeztetésünket a mai naptól videochat-en folytatjuk Vargha Tamással, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjével, aki államtitkári tisztségéből eredően az Operatív Törzs tagja. A rendszeres egyeztetések azért is nagyon fontosak, mert így közvetlen visszajelzést tudunk adni a döntéshozóknak az aktuális helyzetről, és a szükséges teendőket is van lehetőségünk átbeszélni, hogy közös erővel mihamarabb túl lehessünk a járványon.
- Forgó Béla, városunk díszpolgára is fontosnak tartotta, hogy adományával a védekezés mellé álljon. Beszámol arról, hogy ő, betartva az iránymutatásokat, otthon marad, és ugyanerre kéri korosztálya tagjait is.

- Jövő hétfőtől a tovább csökkent forgalom miatt a szombati napokra érvényes menetrend lép életbe a helyi közösségi közlekedésben.
- A LakeSide Hotel, a város egyik legnagyobb szállodája ma arról tájékoztatott, hogy vendégeik és munkatársaik egészségének megvédése érdekében ma már nem nyitottak ki.
- Mától újra hallgatható a Vörösmarty Rádió adása, ma reggel én is nyilatkoztam nekik az aktuális helyzetről, kövessék Önök is figyelemmel híradásaikat.
- A kórház laborjának újabb 500 maszkot vittünk, és 300 darabbal támogattuk a Viktória Rehabilitációs Központot.

Nagyon sok kérdés érkezik hozzám arról, hogy van-e Székesfehérváron koronavírusos beteg. Szeretném ismét megerősíteni, hogy minden olyan adatot és információt, ami rendelkezésemre áll, azt a lakossági tájékoztatókban nyilvánosságra hozok. Így tettünk eddig, és így teszünk a jövőben is. Továbbra sincs információnk a fertőzéssel érintett székesfehérvári személyről. Felhívnám azonban mindenki figyelmét, hogy az országos tisztifőorvos már napokkal ezelőtt arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy az ország minden területén – így sajnos bizonyára Fehérváron is – jelen van a vírus. Kérek tehát mindenkit, hogy továbbra is tartsuk be a legfontosabb megelőzési szabályt: aki teheti, maradjon otthon, és vigyázzunk egymásra!

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. május 29. péntek 03:13,
Magdolna napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com