2019. szeptember 28. jeles dátumként vonul be Székesfehérváron Felsőváros történelemkönyvébe. Ezen a napon adták át ugyanis a német és sváb hagyományairól ismert városrész Tájházát. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője köszöntötte a megjelenteket, majd Nyárai-Horváth István plébános áldása után a résztvevők bejárták az új létesítményt.
 
Az ünnepélyes átadón dr. Cser-Palkovics András polgármester hangsúlyozta, hogy Felsőváros a hagyományaira nagyon büszke és azokat hűen őrző városrésze Székesfehérvárnak. Régóta felmerült, hogy a felsővárosi templom, a közösségi ház, az iskola és a Királykút Emlékház mellett legyen itt egy olyan közösségi tér, ami bemutathatóvá teszi a hagyományokat. „Ez a ház szolgálni fogja az itteni közösséget, és mások számára is lehetővé teszi, hogy megismerjék a felsővárosi szokásokat. Az iskolás gyerekek pedig még többet megtudhatnak saját városrészük történelméről, kultúrájáról.” – fogalmazott a polgármester.
 
A felújítás első üteme tavasszal kezdődött el, a munkálatokra 18 millió forintot biztosított a Közgyűlés. Kívül-belül renoválták a házat, amely jellegzetes sváb kék színével messziről kitűnik az utcában. A betérőt hófehér, tiszta falak, új burkolatok fogadják.  Az elképzelések szerint az első helyiség tisztaszobaként, illetve bútorfestő bemutatóteremként funkcionál majd. Ezen kívül két szoba összenyitásával létrehoztak egy nagy közösségi teret, amelyet különféle rendezvények, programok megtartására használhatnak a felsővárosi közösségek. A szobák még üresen állnak, a berendezésekről hamarosan gondoskodnak a funkciójuknak megfelelően. A felújítást a követező években folytatni kívánják a tető és a padlástér renoválásával, valamint a harmadik ütemben az udvar rendbetételével és egy nyitott tánctér létrehozásával.
 
(Fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 3. szerda 17:48,
Klotild és Cecília napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com