Az idei rendezvénysorozat legfőbb történelmi alakját, IV. Béla királyt megidéző zenés-táncos dramatikus játékkal és fényshow-val kezdődött el augusztus 8-án a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 20-ig tartó eseményáradata. A nyitány - immár hagyományosan - az Árpád-ház történelmi óriásbábjainak a felvonulásával indult: idén már a programok középpontjában álló uralkodó és Szent Margit is az ünnepi játékok szimbolikus figurái között szerepelt. A királyi menetet a Megadance táncosai kísérték a színpadon.
 
A muhi csatát lendületes, színes balett-néptánc koreográfia jelenítette meg, amelyben a tatár sereget a félelmetes Batu kánnal a középpontban a Székesfehérvári Balett Színház, a magyar oldalt pedig az Alba Regia Táncegyüttes művészei alakították. A színpadkép hátterét Falvay Miklós modern képi világa töltötte be, a hangzásban pedig első osztályú volt Cserta Balázs tárogatójátéka és az Avar Horda dobjainak harci ritmusa.
 
A nemzet történelmi fővárosáról szóló fesztivált dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg, és az országépítő IV. Béla királyról mint példaképről szólt: - Tőle megtanulhatjuk, hogy mi a különbség rombolás és építés között. Hiszen ő tette lehetővé egy nagyon nehéz időszak után az építkezéssel, hogy én ezt a köszöntőt most magyarul mondhassam el. - mondta a polgármester, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki munkájával a történelmi város másfél hetes programsorozatában közreműködik, és értékekben gazdag élményeket, találkozásokat kívánt a résztvevőknek. Ezt követően az egyik legfiatalabb és legidősebb önkéntessel elindították a látványos ünnepi fényshowt az Országalma körül. A Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületének homlokzatán IV. Béla király életéről és koráról szólt a mozgó történelmi képregény Magyarósi Éva képzőművész, animációsfilm-rendező elképzelése alapján.
 
(Fotó: Molnár Artúr)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. december 10. kedd 14:28,
Judit napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.