Évek óta jól felépített koncepció szerint folyik az Önkormányzat jóvoltából az iskolák előtti területek arculatának újjáformálása, valódi közösségi térré formálása Fehérváron. A Munkácsy után most a Vasvári Pál Általános Iskola előtti György Oszkár téren a sor. A fásítást, közösségi tér kialakítást, illetve forgalmi változásokat és parkolóbővítést tartalmazó terveket elsőként a tér egyik végén található Alba Ház lakói és a Vasvári iskola képviselői ismerhették meg dr. Cser-Palkovics András polgármester, továbbá a körzet önkormányzati képviselője, Viza Attila, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodájának vezetője, Nagy Zsolt, valamint Lantay Attila főépítész jóvoltából a helyszínen tartott utcafórumon.
 
A bevezetőben már említett Munkácsy Mihály Általános Iskola előtt a forgalmat kizárva, a gyerekek és a szülők biztonsága érdekében adtak új arculatot és funkciót a térnek. Mint a fórumon elhangzott, nem lesz ez másképp a Vasvári Pál Általános Iskola előtt sem, ahol a jelenlegi parkot átalakítva, a faültetések mellett egy biztonságosabb életteret hoznak majd létre. - Az a célunk, hogy a szülők és a gyermekek részére egy biztonságosabb, jól közlekedhető, jobban parkolható területet, míg az itt lakók részére nyugalmat biztosító parkosított területet hozzunk létre. - fogalmazott Viza Attila, a körzet önkormányzati képviselője.

Az elsődleges terveket Nagy Zsolt ismertette. - A jelenleg itt álló fák megtartásával szeretnénk az iskola elé egy egybefüggő, biztonsági kamerákkal ellátott teret kialakítani, míg a több mint negyven férőhelyes parkolót a Palotai úttal párhuzamosan helyeznénk el. Megváltozik majd a forgalmi rend, ugyanis az Alba Ház irányából jobbra, kis ívben lehet majd bekanyarodni az egyirányú  térre, amelyet a Szömörce és a Tobak utcák irányában lehet majd elhagyni.- A Közlekedési Iroda vezetője elmondta, hogy az iskolával egyeztetve egy Vasvári Pált ábrázoló mellszobrot is kihelyeznek, illetve tanórák megtartására alkalmas részt is megálmodtak.

A lakók részéről felmerült az igény egy szökőkút kialakítására is, azonban az igényeik és az esetleges aggályaik megvitatására dr. Cser-Palkovics András polgármester egy lakógyűlés összehívását javasolta, hogy az ott felmerült ötletek figyelembe vétele mellett induljon majd meg az engedélyes tervek elkészítése. A városvezető hozzátette, hogy a tér az igények függvényében egy vagy akár két ütemben, de legkésőbb 2020-2021 között, az iskola 60. évfordulójára készülhet el teljesen, s természetesen ezzel nem lesz vége a hasonló jellegű beruházásoknak.

(Fotó: Simon Erika)