Az egész világot bejárták, s minden jóérzésű embert sokkoltak a párizsi Notre-Dame-székesegyházat sújtó tűzvész képei, videófelvételei. A sokkon túl többen már segítséget is felajánlottak a kárrendezéshez, újjáépítéshez. Magyarországon elsőként Szeged jelezte, hogy viszonozná Párizs gesztusát, amikor 140 évvel ezelőtt a nagy tiszai árvíz idején segítő kezet nyújtott. Ezzel szinte egyidőben Székesfehérvár városa is jelezte, 10 ezer eurót ajánl fel a francia illetékeseknek. A hírt a megyeszékhely polgármestere, dr. Cser-Palkovics András osztotta meg közösségi oldalán.
 
„A keresztény magyar nemzet bölcsője a történelem viharai okán ma már csak - bár reményeink szerint nem örökké - romjaiban létezik. Átérezzük tehát és osztozunk Párizs tragédiájában. Nemcsak egy gyönyörű épület, fantasztikus műtárgyak otthona és rengeteg turista kedvenc helye került veszélybe, hanem egy templom, az egyetemes keresztény hit és kultúra egy fontos darabja, egy kiemelt európai zarándokhely, éppen akkor amikor talán a legnagyobb szükség van a lelkiség ezen szent helyeire. Hiszünk azonban a legszentebb keresztény ünnep, a Húsvét üzenetében, a feltámadásban. Hiszünk abban, hogy Párizs népe összefogással és elkötelezettséggel képes lesz újjáépíteni templomát. A keresztény kultúrán alapuló európai egység gondolata arra hív bennünket, hogy álljunk a bajba jutott mögé és nyújtsunk tőlünk telhető segítséget.
 
Székesfehérvár polgármestereként jelképes felajánlást szeretnék tenni. A város önkormányzata minden fehérvári nevében, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl fel, és minden olyan önkormányzatot hasonló felajánlásra buzdítok, melynek lehetősége van hasonlóra. Hiszünk abban is, hogy ez a pillanat hitet ad nekünk, magyaroknak is ahhoz, hogy ne adjuk fel álmunkat a mi nemzeti katedrálisunk, koronázótemplomunk tekintetében sem. Amit ember felépített, majd sajnos lerombolt, azt újra felépíthet. Ha van hozzá akarat, hit és összefogás. Párizs népének és vezetésének pedig ezúton is sok erőt és kitartást kívánok a város főtemplomának újjáépítéshez.” - áll dr. Cser-Palkovics András Facebook-posztjában.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. augusztus 12. szerda 07:45,
Klára napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com