Az idén sem marad el a hagyományos ünnepi utcaszínház Székesfehérváron március 15-én. Ahogy az már megszokott; fiatalos, különleges, látványos összművészeti produkcióval ünnepli a megyeszékhely az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját. A Márciusi Ifjak című utcaszínházi bemutatót két alkalommal, délelőtt 10.15-kor és délután 15.00 órakor is láthatják majd az ünneplők a Városház téren az ünnep napján. A darabot dr. Matuz János írta és rendezte, ebben az évben a Vasvári Pál Gimnázium diákjai vállaltak főszerepet a produkcióban, amelyben számítógépes animáció is erősíti a vizuális élményt. A programot beharangozó sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics András polgármester is részt vett.
 
A városvezető köszönetet mondott a rendhagyó esemény közreműködőinek, különösen a fiataloknak. A diákokkal megvalósuló, már hagyományos utcaszínházi előadással kapcsolatban azt fogalmazta meg, hogy nem véletlenül látogatnak el több ezren az utóbbi évek nemzeti ünnepeinek városi rendezvényeire: „A fiatalok teszik az ünnepet igazán ünneppé, hiteles ünneppé. A fiatalok számára is: hiszen amikor ti felléptek egy ilyen helyen, az az ott lévő fiatalok számára sokkal hitelesebb dolog lesz, mint egy megfogalmazott ünnepi beszéd. Ettől válik fontos és élő üzenetté az, ami a szabadsággal és március 15-ével okkal és joggal fonódott össze.” Dr. Cser-Palkovics András a sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy a tehetséges diákokkal megvalósított városi ünnepek sorában ezentúl október 23-án is az általuk bemutatott színházi produkció lesz a fő esemény, színházi gálát nem rendeznek – az ünnepi beszédek az utcaszínházi produkcióhoz kapcsolódva hangzanak majd el.  A polgármester hozzátette, hogy az iskolák március 14-én a város több pontján tartanak hagyományos megemlékezéseket, majd Székesfehérvár lakóit meginvitálta mind a csütörtöki, mind a pénteki rendezvényekre.
 
Ami a pénteki részleteket illeti: a Városház téren 11 órakor mond ünnepi beszédet dr. Cser-Palkovics András polgármester és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget. Ezúttal a Palotavárosban is lesznek műsorelemek, a Rác utca és Halász utca közti füves területen délelőtt Huszártábor várja az érdeklődőket, ahol lópatkolás, mozsárágyú bemutató, lovagoltatás és ágyúsimogató is lesz a Fehérvári Huszárok Egyesületével, valamint az I. András Király Lovagrenddel. A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekeknek Fekete Dávid mesél népmeséket, Varró János pedig hangszerbemutatót tart. Lesz körhinta, óriás társasjáték, megismerkedhetünk a korabeli nyomdatechnikával, és akár saját Nemzeti dalt vagy zsoldkönyvet is készíthetünk. A magyar faműves hagyományokon alapuló bemutatóhoz kreatív családi program kapcsolódik, a Vándorjátszóházban kézműves foglalkozások, gyöngykirakó-gyöngyvasaló játék várja az ünnepen az érdeklődőket, akik huszárbábot is készíthetnek majd a nap folyamán.
 
A programokról további részletek a www.fehervariprogram.hu oldalon olvashatók.
 
(Fotó: Molnár Artúr)