Az előzetesen ismertetett főbb számok és elemek tükrében nem csoda, hogy elsöprő többséggel – 17 igen, 2 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett – megszavazta Székesfehérvár 2019. évi költségvetését a város Közgyűlése. A csaknem 66 és félmilliárd forint főösszegű, saját bevételeket tekintve rekordösszegű büdzséről dr. Cser-Palkovics András polgármester számolt be.
 
A városvezető szerint stabilitást, biztonságot és nagymértékű fejlesztéseket tesz lehetővé Székesfehérvár 2019. évi költségvetése. A város működését alapjaiban meghatározó rendeletet mértéktartó, korrekt vita során fogadta el a Közgyűlés. „Mindig nagyon fontos alkalom a költségvetés tárgyalása, hiszen gyakorlatilag minden ezzel függ össze a városban, tekintve a finanszírozást és a kapcsolódó jogi döntéseket.  Nem véletlen, hogy mindig nagy érdeklődésre számot tartó, hosszas vitát eredményező közgyűlési tárgyalás zajlik, így történt ez ma is. Szeretném megköszönni a képviselőtársaimnak, hogy a vita alapvetően a városról szólt, és nagy többséggel, 17 igen szavazattal fogadtuk el a stabil működést eredményező költségvetést.” – hangsúlyozta Székesfehérvár polgármestere.
 
Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: a 66,4 milliárd főösszegű büdzsé 25,1 milliárdos saját bevételt tartalmaz, amely a város gazdaságtörténetét tekintve rekordmértékű, csaknem 20 milliárdos iparűzési adóból és további helyi adókból származik. Üzemeltetési feladatokra, intézményfenntartásra, az önkormányzati hatáskörű alapszolgáltatásokra csaknem 30 milliárd forintot fordít idén a város. Több mint 33 milliárd forintot meghaladó mértékű fejlesztésekre kerül sor idén, melynek – mint a közgyűlési vitában is elhangzott – csak kevesebb, mint 10 %-a az uniós forrás, döntő többsége az állami támogatás, a városi önrész mellett.
 
„Fontos elmondanunk, hogy a költségvetés abból a pénzből tud gazdálkodni, amit a helyi gazdaság szereplői a fehérváriak munkájának köszönhetően biztosítanak a városnak. Ez az eredmény lehetővé teszi, hogy a magánszemélyeknek idén sem kell helyi adót fizetniük. Ugyanakkor a költségvetés nagyarányú forrásokat tartalmaz a béremelésekre az önkormányzati intézményhálózatban dolgozók és az önkormányzati tulajdonú cégek munkatársai számára.” – tette hozzá a polgármester, aki elmondta továbbá, hogy a 2019. évi büdzsé végrehajtása máris elkezdődött. Szintén a legutóbbi ülésén döntött a közgyűlés a Vásárhelyi út felújításához kapcsolódó közbeszerzés kiírásáról és az Árpád-ház Program keretében megvalósuló, Nemzeti Emlékhely – Sétaút szabadtéri elemeinek kivitelezéséről. Ugyancsak kiválasztották a Palotai út parkolóház tanulmánytervei közül azt, melynek alapján az engedélyes tervek elkészülnek. Két ütemben valósul meg a parkolóház építése és az első ütemre a forrás is rendelkezésre áll. Itt összesen több mint ötszáz új parkolóhely létesül, első ütemben mintegy háromszáz.
 
(Fotó: ÖKK - Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. augusztus 12. szerda 08:07,
Klára napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com