A parkolók fejlesztésének témájában folytatta évértékelő, előretekintő tájékoztató-sorozatát Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy az elmúlt évben összesen 411 parkolót építettek a Városgondnokság ÚT 2017-19-es programjának keretében, júliustól egy órás parkolási kedvezményt vehetnek igénybe az NFC kártya tulajdonosai, valamint okosparkoló működik a Jávor Ottó téren. Ami a közeljövőt illeti: a Palotai úti (a murvás parkoló helyén) parkolóház tanulmánytervei elkészültek, ezt a következő ülésén tárgyalja a közgyűlés. Itt két ütemben 500 parkolóhely jön létre, ebből először 2020-ig - erre a forrás is megvan már - 300 parkolóhely valósul meg.
 
A városvezető kiemelte, hogy az egyre erősödő infrastruktúrahasználat (itt figyelembe kell venni a három év alatt 10 ezerrel megugró gépjárműszámot, valamint a több mint 30 ezer ingázó munkavállalót) jelöli ki azt a célt, hogy a forgalmat csökkenteni kell, és lehetőség szerint tehermentesíteni a Belvárost.  Ehhez kapcsolódik a belvárosközeli, megfelelő parkolóhelyek létesítésének 2017-ben elindult programja: a tavalyi évtől 411 új parkoló segíti a város közlekedését, a fejlesztéseknél kiemelt figyelmet fordítva a környezet szépítésére, a zöldfelület növelésére.  A legnagyobb beruházások közül a végleges bezárás előtt álló Fűtőerőmű Víziváros felőli oldalán (250 millió forintból) 200, a Sarló utcában 104, a színház mögött 53, a Palotavárosban 40, az Óvoda utcában 27, a Szeder utcában 24 férőhelyes parkolót alakítottak ki. Az új közösségi tereknél – mint például a Túrózsáki úti szabadidőpark esetében – az új jogszabályok által előírtnál is magasabb számú parkolóhelyet biztosítanak.
 
A 2019-es költségvetés folytatja ezt a programot, illetve a további tervek között szerepel – kormányzati támogatással –, hogy a kórház II. fejlesztési ütemében 474, az intermodális közlekedési központ keretében a Vasútállomáson pedig újabb több száz parkolót létesítenek. Tavaly uniós támogatással építették meg a Ligetsori parkolókat, valamint a Sóstó Rehabilitációval több száz parkolót alakítottak ki kormányzati forrásból – és ez a szám 2019-ben tovább emelkedik a nagy parkoló melletti területen, amit az Önkormányzat megvásárolt.
A Városgondnokság jelenleg 5500 fizető parkolóhelyet üzemeltet. A digitalizációnak köszönhetően a jövőben a parkolóhelyek keresésének gyorsításával a forgalom, a légszennyezés mértéke és a zajszennyezés is mérséklődhet. Az okosparkolók számát további 100 parkolóhellyel bővítik, és újabb tervek is vannak más smartcitys megoldásokkal.
 
A város elkötelezett a parkolóházak építésében: ezek a közelben lévő szolgáltatások gyors elérését és a hosszabb idejű gépjárműtárolást is szolgálják. - Folyamatos munka lesz az elkövetkező években is a parkolóhelyek bővítése: miközben muszáj az alternatív közlekedési módokat fejleszteni, illetve előnyben részesíteni. A gépjárműszám rohamos növekedését sem az úthálózat, sem a parkolók számának bővítése nem fogja tudni megoldani. – zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.