A környezetvédelem és faültetés témájában tartotta meg második évértékelő - egyben az idei esztendő tematikus terveit is felvázoló - tájékoztatóját Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta; a 2019-es év újabb zöldterület-növelő beruházásokat hoz majd, és folytatódik a fa- és növénytelepítési program is. Elhangzott, hogy a városnak az Under2 nemzetközi kezdeményezéshez való csatlakozása értelmében több környezetvédelmi és klímavédelmi vállalása van 2050-ig. Ezek fő célja a CO2 kibocsátás csökkentése.
 
Székesfehérváron a Városgondnokság közel 80 ezer fát gondoz a közterületeken, emellett végzi a faültetéseket, metszéseket és a kivágásokat is. 2018-ban rekordmennyiségű, mintegy 11.000 tő fásszárú növény került egy szezon alatt a székesfehérvári közterületekre. A polgármester elmondta, hogy a Közgyűlés 2017-ben elfogadta a fehérvári fiatalok „Ezer fa Fehérváron” elnevezésű kezdeményezését. Ennek értelmében 2018-ban közel 1200 fát telepítettek a munkatársak, amely mellé 170.000 tő egy- és kétnyári virág is elültetésre került a közterületeken. A sikeres kezdeményezés 2019-ben is folytatódni fog. Dr. Cser-Palkovics András kiemelte: a városban nem csak a jogszabály által előírtak szerint ültetik a fákat, hanem általában a kötelezően telepítendő növények dupláját telepítik a szakemberek!
 
Elindult a szennyvíztelepen az a 1,5 milliárd forintból megvalósuló biogáz-fejlesztés is, amely egyfajta újrahasznosítással a szennyvíztelep energiaellátását hivatott majd biztosítani. A korszerű technológiát alkalmazó fejlesztés egyszerre eredményez komoly megtakarítást és ad megoldást városüzemeltetési kérdésekre. 2018-ban befejeződött a 700 millió forintos kormányzati forrásból finanszírozott Sóstói Természetvédelmi Terület rehabilitációja is. A fertős jellegű 218 hektáros terület Székesfehérvár legnagyobb egybefüggő zöldfelülete, helyi és országos védettséget is élvez.
 
Dr. Cser-Palkovics András beszámolt a jövőben tervezett környezetvédelmi – fásítást célzó beruházásokról is, amelyek a Fehérvár Tüdeje – „Zöld város koncepció” fejlesztés részeként valósulnak meg. Az I. ütem a Palotavárosi tavak sport- és rekreációs célú hasznosítását célozza meg, a másik a Fehérvár Tüdeje II. ütem. 2019-ben 1.248.410.236,- Ft értékben valósul meg a program I. üteme, 93.157,5 négyzetméteren. Kialakítanak főzőteret, színpadot, egy kisebb játszóteret és sportpályákat, de fitneszparkot, KRESZ-tanpályát, valamint kutyafuttatót, és dirt-bringaparkot is, ezzel együtt pedig bővülni fog a zöldterület. A szabadidőpark területén akadálymentes vizesblokk épül, valamint közműfejlesztés valósul meg. A program II. ütemének egy része 32 ha belterületen valósul meg. A 2018. december 7-ei támogatói döntés alapján 2 milliárd forint támogatást nyert Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata. A projekt jelenleg előkészítési szakaszban van.
 
(Fotó: Simon Erika)