280 évvel ezelőtt, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjtöt és körmenetet tartó – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Ennek értelmében épülhetett meg a Szent Sebestyén-kápolna, amelyet az 1800-as évek elején templommá bővítettek, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik – az idei évben is – a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.
 
A felsővárosi fogadalmi ünnepkörhöz kapcsolódva január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskola, Oberstädtische Grundschule diákjai reggel 8.30 órakor egy orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdik a Szent Sebestyén-napi programokat. Majd az osztályok még délelőtt az iskolában felállított dísztartóban helyezik el saját fogadalmaikat.
 
A 10 órakor kezdődő rendhagyó testnevelés óra keretében a nebulók korosztályuknak megfelelő versenyeken, előadásokon vehetnek részt: lehetőség lesz fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathatnak előadásokat a méhészetről és a méz fontosságáról, illetve a téli betegségek gyógyításáról, valamint a különböző sérülések ellátásáról is. Lesz sportvetélkedő célba dobással és persze a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki-mit-tud?-dal is készül.
 
A felsővárosi Szent Sebestyén-napi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódnak: 10 órakor kezdődik a hagyományos fogadalmi szentmise, majd az érdeklődőket egy-egy finom fánkra, teára és forralt borra várják.