280 évvel ezelőtt, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjtöt és körmenetet tartó – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Ennek értelmében épülhetett meg a Szent Sebestyén-kápolna, amelyet az 1800-as évek elején templommá bővítettek, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik – az idei évben is – a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.
 
A felsővárosi fogadalmi ünnepkörhöz kapcsolódva január 18-án, pénteken a Felsővárosi Általános Iskola, Oberstädtische Grundschule diákjai reggel 8.30 órakor egy orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdik a Szent Sebestyén-napi programokat. Majd az osztályok még délelőtt az iskolában felállított dísztartóban helyezik el saját fogadalmaikat.
 
A 10 órakor kezdődő rendhagyó testnevelés óra keretében a nebulók korosztályuknak megfelelő versenyeken, előadásokon vehetnek részt: lehetőség lesz fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathatnak előadásokat a méhészetről és a méz fontosságáról, illetve a téli betegségek gyógyításáról, valamint a különböző sérülések ellátásáról is. Lesz sportvetélkedő célba dobással és persze a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki-mit-tud?-dal is készül.
 
A felsővárosi Szent Sebestyén-napi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódnak: 10 órakor kezdődik a hagyományos fogadalmi szentmise, majd az érdeklődőket egy-egy finom fánkra, teára és forralt borra várják.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 22. csütörtök 04:26,
Menyhért és Mirjam napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.