Mostantól három darab új, korszerű, kondenzációs, 5 MW-os gázkazán működik Székesfehérváron a Szedreskerti Fűtőműben, miközben az egész várost hosszú évtizedekig ellátó királysori fűtőerőmű leállása és költöztetése tovább folyik. A beruházással közel félmilliárd forintos fejlesztés valósult meg két ütemben: dr. Cser-Palkovics András polgármester az átadó eseményen hangsúlyozta, hogy 70 tonnával csökken a szén-dioxid-kibocsátás, így a biztonságot is jelentő fontos városüzemeltetési befektetésen felül egy nagyon fontos környezetvédelmi cél valósult meg.
 
- A városnak komoly fejlesztési elképzelései voltak és vannak, ebben lényeges tényező, hogy a kormányzat segítségével a fűtőerőmű az Önkormányzathoz került, illetve a Széphőn keresztül a város közösségéé lett. Jelenleg a Királysorról való folyamatos kiköltözés zajlik, a tervek szerint hamarosan elérkezik az az állapot, hogy a királysori fűtőerőműre már biztonsági tartalékként sem lesz majd szükség – és egy újabb városrehabilitációs cél válik lehetségessé. 70 tonna szén-dioxidkibocsátás-csökkentést lehet ezzel a fejlesztéssel elérni: egy nagyon fontos környezetvédelmi cél mellett egy nagyon fontos üzemeltetési cél valósult meg, az új technológia pedig biztonságot is jelent. - emelte ki dr. Cser-Palkovics András.  A Szedreskertben megvalósult, közel fél milliárd forintos kétütemű fejlesztés kapcsán a polgármester elmondta, hogy a Széphő Zrt-nek a kórház irányában vannak további tervei, amit az Önkormányzat támogat.
 
„Régi vágyunk valósult meg azzal, hogy az 1972-ben épült kazánokat helyettesítve új, hasonló kapacitású, de korszerű kazánokat létesítettünk itt, Szedreskerten.” – mondta el köszöntőjében Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója. A létrejött fejlesztés a város teljes kapacitásának 15-20%-át jelenti: innen fogják ellátni az északi rész távhőellátását, ami új feladatot jelent a Széphőnek az ellátás üzemeltetésében, miközben a távvezetéki veszteség is csökkent. Újabb lépés lesz majd a Bakony utcai fejlesztés, aminek révén 365 napos, folyamatos szolgáltatást tudnak biztosítani (a karbantartások idején is). A városrészben az elmúlt években újították fel a távvezetékeket; ehhez a hálózathoz egy körvezeték csatlakozik, amit az idei évben terveznek megvalósítani.
 
(Fotó; Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 22. csütörtök 04:26,
Menyhért és Mirjam napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.