Két kiemelt program okán nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy pénteken Székesfehérvár volt az ország fővárosa. Reggeltől délutánig a hagyományos megyenapra került sor, majd késő délután a Fidesz kampányzáró eseményére érkeztek igen sokan a történelmi Belvárosba. Komoly, 5-10 ezer fő közötti tömeg zsúfolódott össze az Országalmánál és környékén, hogy meghallgassák Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Reggel kezdődtek a hagyományos Megyenap eseményei, melyeket különböző kulturális- és gyermekprogramok mellett a szintén több éves múltra visszatekintő Megyekorzó és Fejér Termék vásár színesített. A Megyeháza Dísztermében ünnepi díszközgyűlést is tartottak. Ennek keretében adták át a Fejér Megyei Önkormányzat kitüntetéseit és díjait. Nem kevesebb, mint 26 díjazottnak tapsolhattak a résztvevők. Az esemény rangját emelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki nemcsak az elismerések átadásában vállalt főszerepet, hanem ünnepi beszédével is.

Délután a Fidesz országos kampányzárójára ugyancsak a megyeszékhelyen került sor. Nagy valószínűséggel korábban még soha nem láttak akkora embertömeget a történelmi belváros több száz éves épületeinek falai, mint a mostani. Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár, dr. Cser-Pakovics András polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök beszédét az elsődleges becslések alapján is közel tízezres nagyságrendű közönség látta, hallotta.

Vargha Tamás államtitkár, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője beszédében kiemelte, hogy itt építette fel Szent István király azt a templomot, amely századokon át királyi koronázások helyszíne volt és itt született meg a magyar államiság. Hangsúlyozta, hogy az Árpád-házi királyok európai tényezővé tették Magyarországot, Hunyadi Mátyás uralkodásának korában Magyarország európai léptékkel mérve is jelentős ország volt politikai és gazdasági értelemben egyaránt. Ezt rombolták le a török hódítás, amikor muszlim uralom alá került az ország, ami nem „csak” 150 évvel vetette vissza az országot, hiszen a felszabadulás után nem onnan indult felfelé az ország, ahol Hunyadi Mátyás korában volt, hanem sokkal lejjebbről. „Mi mégis megmaradtunk és itt vagyunk, mert volt bennünk hit, erő és akarat. Ezek megvannak ma is. Szent Istvánnak szenvedélye volt Magyarország, hűek akarunk maradni ehhez az örökségéhez, meg akarjuk tartani országunkat és biztos jövőt akarunk a magyaroknak.” - fogalmazott Vargha Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a fehérváriak büszkék hagyományaikra és szeretnék megőrizni ezeket - dacára az Európa Kulturális Fővárosa pályázatukat "elgáncsoló" uniós bírálóbizottságnak és különösképpen egy belga tagjának, aki sokallta a kereszteket és a mosolygós fehér fiatalokat a város kampányfilmjében - de eközben egy modern 21. századi várost is építenek. Elmondta, hogy nagyon sokat fejlődött Székesfehérvár az elmúlt években, amihez nagyon sok kormányzati segítséget kapott. A polgármester kijelentette, hogy a Modern városok program keretében további fejlesztések érkeznek Fehérvárra, és április 8-án ennek a jövőjéről is döntenek.

Mindenkinek, aki meg akarja őrizni Magyarországot magyar országnak, vasárnap el kell mennie szavazni, és mindkét szavazatát a Fideszre kell adnia, csak ez a biztos, minden más hazárdjáték és veszélybe sodorhatja a jövőnket - közölte Orbán Viktor. A visszaszámlálás elkezdődött, "48 óránk van, hogy mindenkit elvigyünk szavazni" - hangsúlyozta a pártelnök-kormányfő. Úgy fogalmazott: "egy ember - két szavazat, több millió magyar, sokmillió szavazat". Szavai szerint ez áll szemben "sok millió dollárral", és hisz abban, hogy több millió magyar akaratot nem lehet pénzzel legyőzni. Orbán Viktor a vasárnapi választást sorsdöntőnek nevezte, mert a képviselők mellett jövőt is választ az ország, több évtized forog kockán, az eredmény kijavíthatatlan, végleges, visszacsinálni már nem lehet, csak együtt élni a következményeivel.  "Legutóbb 1990-ben a kommunista rendszer végén álltunk ilyen válaszútnál" - hangsúlyozta.

A kampányzáró székesfehérvári helyszínét azzal indokolta, hogy ott akartak állni, ahol a keresztény magyar királyság megszületett, a keresztény államiság elkezdődött, miközben nem hagyta ki megemlíteni, mindig szívesen érkezik a koronázóvárosba, ahol egykor a gimnáziumi tanulmányait végezte, s ahol a szép emlékű MÁV Előre SC labdarúgó csapatában bontogatta szárnyait ifjúsági játékosként. Szavait azzal zárta, hogy "összeköt bennünket a szívünk, az emlékeink és a hűség a hazánkhoz, mind magyarok vagyunk, és amíg együtt maradunk, mindig győzni fogunk".

(Fotó: Igari Balázs)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 12:49,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.