Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták. A Székely Vértanúk Emléknapja egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává is. Székesfehérváron az idén is lesz megemlékezés a 163 éve elhunyt áldozatok tiszteletére.

Fazakas Attila, az esemény egyik főszervezője elmondta: nagyon örvendetesnek tartja azt a tényt, hogy politikai hovatartozását minden résztvevő félretette annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson a Székely Szabadság Napjának üzenete.

A fehérvári esemény pénteken (március 10.) délután 16.00 órakor a maroshegyi székelykapunál kezdődik imádsággal és mécsesek gyújtásával. Ezt követően 16.45 órakor az Országzászló téren folytatódik a program, ahol élő népzenével várják a résztvevőket, majd Kónyi-Kiss Botond és Tóth Nóra mond köszöntőt. A megemlékezők 17.00 órakor az Országalmához vonulnak, ahol rövid beszédet tart Deák Lajosné, Juhász László, Fazakas Attila és Dr. Boór Ferenc. A fehérvári program 17.30 órakor a Hungarica ingyenes, szabadtéri koncertjével ér véget.