Március 10-én világszerte a Székely Szabadság Napját ünnepeljük. 1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten a Székely Vértanúkat. Bágyi Török János kollégiumi tanár, Martonosi Gálfi Mihály ügyvéd és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokos a Makk-féle összeesküvés tagjaiként kívánták az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját újra fellobbantani. A nemzeti önrendelkezés volt az a cél, amelyért életüket adták. A Székely Vértanúk Emléknapja egy 2013-as kezdeményezésnek köszönhetően vált világszerte a székely szabadság melletti szolidaritás napjává is. Székesfehérváron az idén is lesz megemlékezés a 163 éve elhunyt áldozatok tiszteletére.

Fazakas Attila, az esemény egyik főszervezője elmondta: nagyon örvendetesnek tartja azt a tényt, hogy politikai hovatartozását minden résztvevő félretette annak érdekében, hogy minél több emberhez eljusson a Székely Szabadság Napjának üzenete.

A fehérvári esemény pénteken (március 10.) délután 16.00 órakor a maroshegyi székelykapunál kezdődik imádsággal és mécsesek gyújtásával. Ezt követően 16.45 órakor az Országzászló téren folytatódik a program, ahol élő népzenével várják a résztvevőket, majd Kónyi-Kiss Botond és Tóth Nóra mond köszöntőt. A megemlékezők 17.00 órakor az Országalmához vonulnak, ahol rövid beszédet tart Deák Lajosné, Juhász László, Fazakas Attila és Dr. Boór Ferenc. A fehérvári program 17.30 órakor a Hungarica ingyenes, szabadtéri koncertjével ér véget.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. december 10. kedd 15:19,
Judit napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.