Sokak számára hatalmas meglepetéssel végződött az amerikai elnökválasztás, ugyanis a sokkal esélytelenebbnek tartott Donald Trump nyert, ő lesz az Egyesült Államok 45. elnöke. A nyilvánosan sokak által bírált, megtagadott, ám a szavazófülkékben riválisánál, Hillary Clintonnál mégis sikeresebb milliárdos vállalkozó sikere annak fényében meglepő igazán, hogy mindenféle közvéleménykutatás ellenfelét jósolta befutónak, még 24 órával a voksolás kezdete előtt is. A republikánus jelölt győzelme sok kérdést felvet és világosan rámutat arra, hogy megosztó személyiségeknél előzetesen nagyon sokan nyilvánosan mást mondanak, mint ahogy aztán valójában szavaznak a voksolás pillanatában...

Ez Trump esetében is nyilvánvaló, hiszen neves közéleti személyiségek, énekesek, sportolók, celebek sora állt nyilvánosan a demokrata Clinton oldalára, vagy éppen utasította el a kampánya alatt hajmeresztő dolgokat csináló, sokakat megbántó milliárdost, s az emberek többsége is - ha megkérdezték - inkább Clinton mellett állt ki előzetesen. Összességében véve azonban ez a szavazás inkább arról szólt, hogy két rossz közül melyik rosszat válasszák, mintsem arról, melyik jelölt a jobb.

Trump nyert, az pedig, hogy valójában milyen elnök lesz mindenféle politikai előélet, tapasztalat nélkül, csak idővel derül ki. Mindenesetre a világ vezetőinek jelentősebb része inkább visszafogott volt első nyilatkozataikban, mintsem örültek volna. Európában sem sok a tapsoló, Brüsszelben kiváltképp, hiszen Trump a kampányban tapasztaltak alapján nem szimpatizál az EU-s vezetők politikájával, a migrációs kérdésben pláne...

Putyin és Orbán Viktor gratulációja tűnt a legőszintébbnek a jelenlegi európai vezetők közül, a többiek jórészt visszafogottan, kimérten, a kötelező és elvárható etikettet betartva gratuláltak. A jelenleg még hivatalban lévő (demokrata) Barack Obama amerikai elnök is gratulált szerdán utódjának, a republikánus Donald Trumpnak az előző nap tartott elnökválasztáson elért győzelméhez – jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással.

Obama a választás éjszakáján megjelent videoüzenetében azt mondta: bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa. “Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle” – vélekedett az amerikai elnök, aki egyúttal egységre szólított fel. “Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható” – hangoztatta.

(Fotó: MTI/AFP/Index)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. augusztus 12. szerda 08:47,
Klára napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com