Román Károly, Bartók Béla, valamint Kovács Péter Barnabás szerepére próbál rávilágítani az a portréfilm, amelyet Vakler Lajos szerkesztő-riporter forgatott le tíz évvel ezelőtt az 1956-os októberi eseményekkel kapcsolatban. Az alkotás – mely a Fehérvár Televízió archívumából kerül a nagyközönség elé – fő mondanivalójaként a forradalom "gyújtózsinórját" mutatja be, vagyis azt a felhívást, mely a fővárosból érkezett a szegedi egyetemistákhoz, és ami alapján ők gyűlést tartottak, ami a pesti 23-i tüntetés előzménye volt. Az alkotás levetítésére a Vörösmarty Társaságnál kerül sor november 10-én 18 órakor, ahol az érdeklődök a film készítőjével is találkozhatnak, beszélgethetnek.

Román Károly bölcsészhallgató volt az, aki 1956 októberében elküldte azt a felhívást szegedi barátjának, amely arra buzdította az egyetemistákat, hogy lépjenek sztrájkba az orosz nyelv fakultatívvá tételéért. Ezzel a felhívással kezdődött 1956 forradalma. A „gyújtózsinórként” működő levél ugyanis – eljutva a szegedi egyetemistákhoz – oda vezetett, hogy kirobbant a forradalom szikrája, vagyis október 16-án Szegeden, az Ady téri nagy előadóteremben gyűlést tartottak a joghallgatók, majd 20-án megtartották a MEFESZ-t megalakító ülést, míg ennek következményeként 22-én Budapesten a műegyetemisták megfogalmazták a 16 pontot, s a forradalom 23-án Budapesten, a Magyar Rádió székháza előtt lobbant lángra.         

Ezt a szálat göngyölítette fel - tíz évvel ezelőtt leforgatott portréfilmjében - Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere, aki az akkor ötven évvel ezelőtti történésekről beszélgetett a Toldy Ferenc-díjas Román Károllyal, Székesfehérvár díszpolgárával. Az egykori tudós tanár őszintén vallott az akkori történésekről. A forradalomban betöltött szerepe sokak előtt ismeretlen volt egészen 2006. január 14-ig, amikor a Magyar Nemzet leközölte Péter László írását, benne Román tanár úr igen jelentős szerepéről. A film megszületését ez ihlette. 

Az alkotásban megszólal még Bartók Károly is, aki annak a fiatalembernek a testvére, aki elsőként veszítette életét az ’56-os eseményekben. Bartók József 1956-ban a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatója volt. A délutáni néma felvonulással a Bem-szoborhoz tartott, de nem vonult vissza az egyetemre: a Rádiónál az esti harcokban esett el. Tragikus sorsáról testvére mesél. 

A film harmadik főszereplője nem más, mint a Munkácsy Mihály-, Martyn Klára- és Széchenyi-díjas, ismert művészettörténész Kovács Péter Barnabás, aki saját maga beszél a forradalomban betöltött szerepéről.    

A hatvan évvel ezelőtti történéseket bemutató portréfilm vetítése november 10-én, csütörtökön lesz 18 órakor a Vörösmarty Társaság Kossuth utca 14. szám alatti helyiségében, ahova minden érdeklődőt szeretettel várnak!

(Kész Mónika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. augusztus 10. hétfő 01:53,
Lőrinc napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com