Korábban nem tapasztalt, nagyarányú győzelmet aratott a Fidesz-KDNP pártszövetség Fejér megyében a helyhatósági választásokon. A legtöbb településen jelentős különbséggel a Fidesz-KDNP megyei lista végzett az első helyen. Ennek alapján a 20 fős Fejér Megyei Közgyűlésben a Fidesz-KDNP 14, a DK és a Momentum 2-2, míg a Mi Hazánk és a VÁLASZ 1-1 megyei képviselői helyet szerzett. Az új közgyűlés első ülésére 2019. október 26-án, szombaton kerül sor a Megyeházán. A Fejért érintő adatokról a megyei közgyűlés elnöke, Dr. Molnár Krisztián tájékoztatta a sajtót.
 
A megyei vezető elmondta, hogy összesen 48 Fidesz-KDNP zászló alatt induló, illetve támogatott polgármester győzött Fejérben, ez az indulók számát tekintve 75%-os arány, azaz minden négy polgármesterből három Fideszes. Amennyiben a teljes megye összesített számadatát nézzük, akkor ez 44,4%-os siker, tehát nagyjából minden második településen a kormányzó pártszövetség jelöltjei nyertek és vezetik majd a következő 5 évben a helyi képviselő-testületeket, sőt sok olyan független polgármester is akad, akik már jelezték, hogy együttműködnek a Fidesz-KDNP-vel a most kezdődött új ciklusban. A városokban aratott Fideszes győzelmeket külön kiemelte Dr. Molnár Krisztián.
 
- Fejérben 14 város van, ebből a tizennégyből most kilencben a Fidesz-KDNP jelöltje nyert, ami 65%-os sikernek felel meg, ami ugyancsak kiemelkedő eredmény. Ha a négy 10 ezres lakosságszám feletti várost, Bicskét, Gárdonyt, Mórt Sárbogárdot és tekintjük, akkor teljes a siker, mind a négy településen elsöprő kormánypárti győzelem született, nem csak a polgármester személyét, hanem a teljes testületet nézve egyaránt. A két megye jogú nagyvárost tekintve Dunaújvárosban az ellenzék jelöltje lett a befutó a polgármesteri székért folytatott csatában, a megyeszékhelyen, Székesfehérváron viszont nagyarányú győzelmet aratott dr. Cser-Palkovics András, hiszen a szavazatok 60,64, %-át szerezte meg ami országosan is kiemelkedő, míg a 14 egyéni választókerületből 12-ben Fideszes győzelem született. - hangsúlyozta a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
 
Dr. Molnár Krisztián hozzátette, hogy a rendszerváltás, azaz 1990 óta nem fordult elő ilyen mértékű megyei listás győzelem (a megszerezhető mandátumok 70%-a, 20-ból 14 mandátum a Fidesz-KDNP-é lett) egy adott párt (jelölő szervezet) részéről. Az eredmények döntő többsége jogerős, ám van hat olyan település Fejérben, ahol különböző jogorvoslati kérelmek okán még nem tekinthető véglegesnek az eredmény.
 
A legfrissebb hír az, hogy Pázmándon a legnagyobb a gond, ahol az illetékes választási bizottság pénteken úgy döntött, megsemmisíti a helyi képviselői mandátumok kiosztását és megismételt választást írt ki. Mi is történt? Olyan ismeretlenek jelentek meg a szavazókörökben, akik például még a helyi művelődési házat sem ismerték, nem tudták, hová kell menni szavazni! Ezen felül a Fidesz-KDNP támogatott, jogerősen győztes polgármestertől - elmondása szerint - többen is bocsánatot kértek, mert eladták szavazataikat, legtöbben egész napos ingyenes alkoholért cserébe (!!!). Kiderült az is, hogy közel ötven fő ideiglenes lakcímre átjelentkezett Pázmándra. Emellett úgynevezett „láncszavazásra” is gyanakodtak a választáson, ami újabb adalék egy komoly választási csaláshoz. Fenyegetések is történtek, ezért rendőrségi nyomozás indult.
 
További általános érdekesség az is, hogy több olyan település akadt Fejérben, amelyeknél a Fidesz-KDNP megyei listája jelentősen magasabb szavazatszámot könyvelhetett el, mint a pártszövetség színeiben induló, vagy általa támogatott polgármester. Ez további kérdéseket vet fel...
 
Visszatérve a sajtótájékoztatóhoz, Dr. Molnár Krisztián kijelentette, hogy - függetlenül a győztes polgármesterek hovatartozásától - minden település, támogatása fejlesztése fontos számukra, hiszen a fő cél, a lakosok életminőségének javítása mindenek felett áll. Az elnök a tájékoztató végén bejelentette, hogy a Fejér Megyei Közgyűlés alakuló ülésére 2019. október 26-án, 10.00 órakor kerül sor.
 
(Fotó: Skobrák Dénes)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. május 29. péntek 02:26,
Magdolna napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com