Kampány van, de nagyon. Ki így, ki úgy próbálja a maga és érdekköre, az önkormányzati választáson induló barátja, vagy éppen családtagja sikere érdekében az összes rendelkezésére álló kommunikációs eszközt bevetni. Az, hogy ez a választás valamiért minden korábbinál jobban fel van hájpolva, aligha kétséges, mert a legtöbb településen eszeveszett a hajtás, a szavazópolgár mindenáron való "zsákba húzása". Ha akarja, ha nem, a magát a politikától általában távol tartó lakó is keményen kapja az ívet a jelöltektől, főképp az esélytelenebb jelöltektől. Na, ja, ha most (sem) sikerül, újabb öt évig marad a parkolópálya. Akad, akinek a kommunikációja ezzel összefüggően olyan kampányra épül, amelynek programelemei teljesíthetetlenek. Nem neki, bárkinek, mert jogszabályi, törvényi akadálya van, vagy éppen nincs az a pénz, amiből a mézes-mázas terveket meg lehetne valósítani. Pontosabban van, csak éppen nem ott, ahol ígérik... Akad aztán olyan is, aki úgy ígér, hogy nem ígér, csak a pozícióban lévőket ostorozza: ez nem jó, az nem jó. De akkor hogyan is lenne jó? Ja, azt nem tudja. Nem fontos. Csak a győzelem.
 
Azt már lassan mindenki tudja, hogy kire nem szabad szavazni, mert ilyen, vagy olyan okból alkalmatlan. Ha megkérdezzük az ezeket szajkózóktól, hogy vajon miért is? Mi a problémája X vagy Y jelölttel, miért terjeszt meggyőződéssel valamit, ami nem éppen hízelgő az adott illetőről vagy illetőkről? Nos, a válasz nem meglepő, de mégis mindig meghökkentő: Mert azt hallotta... Nem tudja, nem látta, nem hallotta a saját szemével, fülével, nincs személyes tapasztalata, de ő terjeszti, állítja, mert "megmondták"...
 
Egészen különleges az a fajta média hozzáállás is, amit az egyik ismert portál mutatott. Ez a tipikus "Virág elvtárs kontra Népköztársaság" sztori az ikonikus "Tanú" c. filmből. Álljon itt ez ügyben Székesfehérvár Önkormányzatának hivatalos közleménye:
 
"- Mi egy nagyon szép vallomást várunk magától, Pelikán elvtárs! - Elnézést, Virág elvtárs, ez az ítélet!" - így működik a HVG 2019-ben. A HVG cikket tervez közölni Székesfehérvárról, amelynek véleményezésre megküldött szövegében már előre benne van, hogy nem reagált arra a város polgármestere. Az újságíró ezzel saját magát buktatja le a cikkben, hogy politikai megrendelésre készült fake news ... A valaha mértékadónak számító HVG tehát beszállt a kampányba, a legalapvetőbb újságírói etikai elveket sem betartva. Az önkormányzat eddig is folyamatosan tájékoztatta a fehérvári embereket a Modern Városok Program állásáról, és ezt megteszi a jövőben is. A HVG mostani eljárását nem újságírói, hanem pártpropaganda-tevékenységnek tekinti a város, és ennek megfelelően áll hozzá. - áll a közleményben.
 
Visszatérve az eredeti gondolatmenethez: Azt is gyorsan hozzá kell tenni akadnak még olyanok is, akik nem akarnak senkinek rosszat, egyszerűen csak nem tudják, mivel jár egy polgármesteri, vagy képviselői szerep, munka, csak azt, hogy "nekik milyen jó", így aztán nem is igazán van programjuk, csak a szélesnek tartott ismeretségi körükre apellálnak. A legritkább "fajta" pedig az, aki nem bánt senkit, nem kritizál, csak azon töri a fejét, miként lehetne jobb szeretett településének. Sajnos, belőlük van most a legkevesebb. Pedig bizony ez lenne az egyetlen igazán fejlődést garantáló, pozitív hozadékú hozzáállás.