Bár még csak a 18.30-as eredmények állnak rendelkezésre, az biztos, hogy megdőlt a hazai rekord az európai parlamenti választáson. Az urnazárások előtt fél órával az összes magyar választópolgár 41,74 % ment el voksolni. 2009-ben 34,90, 2014-ben 27,64 % volt ugyanez az adat. Az eredményekre késő estig várni kell, ám a Nézőpont már közölte becslését. A hétvégi kutatása szerint a Fidesz 56 százalékot ért el, az MSZP és a DK 10-10, a Jobbik 9, a Momentum 7, az LMP pedig 4 százalékot. E szerint az LMP lehet a választás nagy vesztese, de a Jobbik sem teheti ki a kirakatba a mostani szereplését. Az előzetesek alapján a németeknél a legutóbbi EP-szavazáshoz képest a migránspárti vezető erők, Merkel CDU-ja, valamint az SPD jóval gyengébben szerepeltek, ami előrevetíti ezt a tendenciát az egész EU-ra.
 
Este hét órakor lezárultak az urnák, és megkezdődött a szavazatok összeszámlálása. Valószínűsíthetően jóval korábban meglenne a véglegeshez közelítő eredmény, de egy uniós előírás miatt csak este 11-kor várhatóak az első hivatalos adatok. 
 
Magyarországot közel 10 millió lakosa 21 mandátumra jogosítja fel, a pártok ezen osztozkodnak. Ahogy a többi tagállamban, úgy itthon is pártlistára szavazhattak a magyar polgárok. Komoly feltétel, hogy egy párt csak akkor küldhet képviselőt Brüsszelbe (vagy Strasbourgba), ha eléri az ötszázalékos eredményt. Ha ez nem történik meg, akkor az adott párt nem képviseltetheti magát az Európai Parlamentben.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. július 3. péntek 00:50,
Kornél és Soma napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com