Ezt jelentette ki ünnepi beszédében Magyarország miniszterelnöke. Orbán Viktor a Múzeumkertben tartott megemlékezésen úgy fogalmazott: a szabadság nem cél, hanem az út, amin eljuthatunk a célhoz: a saját hazához, a szép családhoz. A kormányfő azt mondta: a keresztény kultúra megvédése nélkül nem lesz szabadság a kontinensen, mert a liberális Európa elveszti európaiságát. Orbán Viktor a közelgő európai parlamenti választásokra utalva kiemelte: erős vezetőket akar látni a közösség élén, amelyek megállítják Európa hanyatlását. A központi ünnepség mellett országszerte, így Székesfehérváron és Velencén is megemlékeztek a '48-as eseményekről. Alábbiakban ezekre fókuszálunk.
 
A nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök átadta a Kossuth és Széchenyi díjakat az Országházban. Kossuth Nagydíjat kapott Törőcsik Mari, a nemzet színésze, a nemzet művésze. Kossuth-díjat vehetett át mások mellett Balázs János zongoraművész, Csiszár Imre rendező, Hildebrand István operatőr, rendező, Müller Péter író, dramaturg, forgatókönyvíró és Selmeczi György zeneszerző, zongoraművész, operarendező. Tudományos munkájuk elismeréseként 16-an kaptak Széchenyi díjat.
 
Székesfehérvár az idei esztendőben is rendhagyó módon tisztelgett az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt. Az elmúlt évek sikereire és a nagy érdeklődésre való tekintettel ezúttal is különleges utcaszínházi előadás készült, amelynek főszereplői most is a fehérvári fiatalok, középiskolás diákok voltak. A Belvárosban igazi közösségként ünnepelhettek együtt a városlakók a színészpalántának sem utolsó diákokkal, akiket rutinos színházi szakember, Matuz János pallérozott a próbák során. Ezúttal - ahogy arról már múlt héten beszámoltunk - a Vasvári Pál Gimnázium tanulói idézték meg a kor hangulatát, „életre kelt” a 12 pont, kézzel fogható közelségben jelentek meg a történelmi alakok.
 
A nagyszabású megemlékezésen dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott ünnepi beszédet. „1848. március 15-én nem egyszerűen legnagyszerűbb forradalmunk kezdetét ünnepeljük, hanem a cselekvők előtt rójuk le a tiszteletünket! Tudni, hinni, cselekedni! Tudni azt, amit a korról tudni lehet, hinni abban, hogy tudásunk és fantáziánk egy szebb kort érlelhet, és cselekedni, azaz megtenni azt, ami kitűzött célunk felé vezethet, ezek a dolgok vezérelték 1848 forradalmár ifjait. (…) Nincs igazán könnyű dolga senkinek sem, akiben tudás, hit és tettvágy buzog. Neki döntenie és tennie kell, segítőket toborozni, tevékeny híveket lelkesíteni, irányítani, ösztönözni és korlátozni, irányt mutatni. Nagyban is és kicsiben is, csupán a tett képes formálni a jövőt. Persze egyáltalán nem mindegy, milyenek ezek a tettek, hiszen vannak, akik azért tennének, hogy az ellentétekből harc legyen, mások – mint szándékaink szerint mi is itt, Fehérváron – azért küzdenek, hogy az értelmes, építő vitákat nyugalom kövesse.”- emelte ki ünnepi köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.
 
Dr. Molnár Krisztián,  a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke beszédében elmondta: A magyar szabadságharc hősei a tettek emberei voltak. Igaz hazafiként úgy cselekedtek, ahogy azt lelkiismeretük, őszinte hazaszeretetük kívánta tőlük. Vállt vállnak vetve harcoltak, mert hittek közös értékeinkben, mint amilyen a szabadság, a becsület és a nemzeti önrendelkezéshez való jog. Azért fogtak össze, mert osztoztak egy álomban, amely szerint a magunk sorsáról csak mi magunk dönthetünk.
 
A március 15-i fehérvári program ünnepi koszorúzással ért véget a Fekete Sas Szállónál, ahol annak idején a fehérvári márciusi ifjak találkoztak a forradalom napjaiban. Az egyéb városi programokon József-napi vásár, valamint kreatív foglalkoztatók és játszóházak várták az érdeklődő kicsiket és nagyokat.
 
Velencén a város apraja-nagyja a Hősök parkjában emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire és jelentőségére. Koszti András polgármester köszöntőjében az uniós választások jegyében a nemzet iránti elkötelezettséget és tettrekészséget, összetartást emelte ki. "A tét nem kicsi. Talán nem túlzás azt állítani, hogy új világrend van kialakulóban, ezen belül pedig Európa jövője, klasszikus értékeinek fennmaradása forog kockán... Vízválasztó időket élünk. A széthúzás minden formája önpusztító luxus, esélyeink áruba bocsátásával egyenértékű.  Kis népként akkor képviselhetünk némi erőt, akkor találhatunk követőkre, támogatókra, ha van akarat az összefogásra, ha együtt tudjuk hallatni hangunkat... Paulo Coelho írta, hogy – idézem - „ A boldog ember nem feltétlenül a legjobbat kapja az élettől, de a legjobbat képes kihozni abból, amit kap. Az élet több, mint puszta létezés, aktivitást feltételez minden gondolkodó-alkotó ember részéről. Ahogy egyik kortárs írónk fogalmaz: „A történelem folyamán sokan haltak meg a hazáért, most eljött az ideje élni érte!” Emlékezzünk tehát a hajdani nagy elődökre és próbálkozzunk a mába ültetni nemzet iránti elkötelezettségüket, tettrekészségüket! Mikor, ha nem ma kell ezt még inkább tudatosítani, ezen ünnepi alkalommal, egyben az uniós választások előestéjén! Rajtunk a sor!" - fogalmazott egyértelműen Velence polgármestere, Koszti András.
 
Ünnepi beszédében Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó térségének fejlesztéseiért felelős miniszterelnöki biztos ugyancsak az összefogásra fókuszált nemzeti identitásunk, magyarságunk megőrzése érdekében. "Be kell látnunk: Európa veszélyben van. És határozottan ki kell mondanunk: veszélyben van a biztonságunk, a szabadságunk, felépített értékeink, eredményeink, keresztény kultúránk! Ugyanakkor meggyőződéssel a szívünkben hisszük, hogy elődeink áldozata nem volt hiábavaló! Az általuk képviselt eszmeiség, bátor és határozott kiállás ma is tovább él a magyarban! Ezért érezzük úgy, hogy a dolgok most nem jó irányba mennek Európában. Hogy léteznek olyan erők, melyek azon mesterkednek, hogy kényszerpályára állítsák ismét hazánkat. És igen, erősen úgy tűnik: megint bele akarnak bennünket kényszeríteni egy helyzetbe, ami szándékunk és akaratunk ellen való és árt nekünk. Ne hagyjuk! Soha ne hagyjuk, hogy mások mondják meg, miként érezzünk, és miként cselekedjünk mi, magyarok, a saját hazánkban. És miként hőseink tették, azonképpen nekünk is a sarkunkra kell állnunk. Ki kell állnunk önmagunkért. Eszméinkért. Identitásunkért. Hazánkért, Nemzetünkért. Magyarságunkért." - világított rá a lényegre és a közelgő EP-választás legfőbb tétjére Tessely Zoltán.
 
Az ünnepi köszöntőt és beszédet követően került átadásra Velence Város egyik legrangosabb kitüntetése. A Velencéért Emlékérmet Koszti András polgármester ezúttal a Bence-hegyi kilátó történetének kutatásában élen járó, a témában több tanulmányt is jegyző Salacz Nóra számára nyújtotta át. Az ünnepi műsort a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium diákjai (felkészítő tanár: László József) adták, majd koszorúzásra került sor.
 
A hősök emlékművénél, illetve kopjafájánál a helyi önkormányzat, a Fejér megyei 3. sz. választókerület, a Fidesz velencei csoportja, városi intézmények, nyugdíjas klubok, a helyi önkéntes tűzoltók és egyéb civil szervezetek képviselői helyezték el főhajtás mellett a megemlékezés koszorúit. Az ünnepséget a katolikus és a református egyház képviselőinek (Récsei Norbert plébános és Pápai Szabó György lelkész) áldása, majd a Szózat együttes eléneklése zárta.
 
(Fotók: Molnár Artúr, Igari Balázs)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. július 4. szombat 10:47,
Ulrik napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com