A csütörtöki plenáris ülésen az Európai Parlament képviselői megszavazták azokat az új szabályokat, amelyek révén a Bizottság és a tagállamok a mostaninál gyorsabban állíthatják vissza a vízumkötelezettséget a harmadik országokból érkezőkkel szemben. “Rugalmasabb és működőképesebb eszközt hoztunk létre, amiben az emberi jogok tiszteletben tartása és az EP is kulcsszerepet játszik. Biztos vagyok benne, hogy az új szabályok elfogadásával a Tanács teljes mértékben támogatni fogja Grúzia és Ukrajna vízummentességét, különösen, mert a két ország már jó ideje teljesített a feltételeket” - mondta Agustín Díaz de Mera (EPP, Spanyolország) parlamenti jelentéstevő.

A jelentést 485 szavazattal 132 ellenében 21 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

Az új szabályok értelmében a harmadik országokkal kötött vízummentességi megállapodásokat - aminek következményeként az adott ország polgárainak újra vízumot kell igényelnie - az alábbi esetekben lehet felfüggeszteni:
• egy adott ország polgárai nagy számban illegálisan tartózkodnak az EU területén vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést az EU területére
• a nem megalapozott menedékkérelmek számának jelentős emelkedése az adott ország állampolgárainak vonatkozásában
• a kibocsátó országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökkenése, vagy
• harmadik országokból származó állampolgárokhoz köthető biztonsági veszély növekedése

A vízummentesség felfüggesztése

A tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatja a vízummentesség felfüggesztésére irányuló mechanizmust, de a döntésnek „releváns és objektív adatokon” kell nyugodnia.

A Bizottságnak egy hónapja van arra, hogy kilenc hónapra felfüggessze a vízummentességet, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége értesítést küldött neki, vagy saját adatai lépéskényszert jeleznek. A döntés hatálya azonnali.

A felfüggesztés után a Bizottságnak a szóban forgó országgal közösen kell megoldást találnia a kiváltó okok kezelésére. Ugyancsak a Bizottság dolga, hogy a szóban forgó országgal kapcsolatos helyzetet monitorozza, és évente legalább egyszer jelezze a Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy a vízummentességi feltételek - például az emberi jogi helyzet tekintetében - teljesülnek-e.

A felfüggesztés meghosszabbítása

Ha a helyzet nem változik, a Bizottságnak a kilenc hónapos felfüggesztés előtt legalább két hónappal javaslatot kell tennie a vízummentesség újabb 18 hónapos felfüggesztésére. A döntés ellen az EP és a tagállamok is tiltakozhatnak.

A Bizottság bármikor dönthet úgy is, hogy jogalkotási javaslatot terjeszt elő arra, hogy egy adott ország a vízummentességet élvező országok listájáról átkerüljön a vízumkötelezettség alá eső országok listájára. Ehhez az EP és a Tanács jóváhagyása szükséges.

A 2013-as vízummentességi mechanizmus felülvizsgálata Grúzia, Ukrajna és Koszovó vízummentségéhez kapcsolódik; Grúzia ügyében a Parlament és a Tanács már megállapodást kötöttek.

Következő lépések

A rendelet-tervezetet a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia, a szöveg 20 nappal azután lép életbe, hogy megjelent az EU hivatalos lapjában. A rendelet az Egyesült Királyságra és Írországra nem vonatkozik.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 13:07,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.