Nálunk még nincs járvány, lassabban terjed a vírus, ugyanakkor Európa teljes déli részén (beleértve Franciaországot is), valamint az Egyesült Királyságban és Norvégiában is influenzajárvány van – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az elmúlt heti megfigyelések alapján összesen nyolc európai ország adott jelentést földrajzilag kiterjedt influenzajárványról. Emellett egyre több ország számol be regionális járványokról is.

A közlés szerint továbbra is elsősorban az influenza A vírusa terjed (az esetek 98 százaléka ilyen – a maradéknál az influenza B vírus figyelhető meg).

Mindeközben itthon az influenza továbbra is csak lassan -de biztosan- terjed. Az Országos Epidemiológiai Központ akzuális jelentése szerint az előző egy hétben Budapesten és 14 megyében 12 százalékkal nőtt az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma. A legtöbb beteget a fővárosból (208), Pest (223), Fejér (240) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (214) megyéből jelentették, a legkevsebbet pedig Borsod-Abaúj-Zemplén (50), Somogy (49) és Csongrád (31) megyében.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírusok által okozott megbetegedéseket Budapesten (4), továbbá Bács-Kiskun (1), Békés (1),  Fejér (1), Komárom-Esztergom és Pest (1) megyében diagnosztizáltak.