Bár már évek óta terítéken van az eltörlése, egyelőre még tartja magát a téli-nyári időszámítás és a fél évenkénti óraátállítás. Október 28-án hajnali 3 óra­kor 2 órára ál­lít­juk vissza a ketyegőket, amelyek jelentős többsége manapság már magától átáll, így sok gondunk nincs velük. Az Eu­ró­pai Unió a nyári és téli idő­szá­mí­tás kö­zötti vál­tá­sok el­tör­lé­sére ké­szül, így könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen vál­tás. Erre azonban ne vegyünk mérget, így nem árt tudni, mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük, áthidaljuk az óratologatás okozta, a legtöbb esetben 1-2 hétig fennálló kellemetlenségeket.
 
Bár az őszi átállítással nyerünk egy órát, vagyis elvileg ennyivel többet tudunk aludni, ám az árát azért ennek is megfizeti a szervezetünk. Minél jobban működik a természetes biológiai óránk, annál kellemetlenebb hirtelen átállítani a belső órát. Nem véletlen, hogy még az ösztönösen minden váltásra viszonylag jól reagáló gyerekekre is rossz hatással van ez az időszak. Az alvás ritmusa ugyanis felborul, és újra kell hangolnunk, ami ilyenkor hetekig is eltarthat. Mit is tehetünk ilyenkor? Elsősorban használjunk ki minden időt a pihenésre, amikor csak lehet, lassítsunk a napi rohanós tempón, kerüljük a stresszes szituációkat.
 
A könnyű, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás is segít az átállásban az emberi szervezetnek. Az alvászavaroknak sem a nyugtató a megoldása, hanem a természetes ellazító szerek, például egy-két csepp levendulaolaj a párnára. Nagyon fontos még a pihenés és a táplálkozás mellett mellett a sportolás, a megfelelő testmozgás. Igyekezzünk kihasználni a napsütéses órákat arra, hogy a szabadban mozogjunk. A szervezet átkapcsolását nagyon jól segíti a séta, a kocogás is, tehát nem a mennyiség az egyéni rekordok döntögetése a cél, csak a laza, kellemes mozgás.
 
A fentiekben vázoltak betartásával az óraátállítás okozta kellemetlenségeket a szokottnál gyorsabban orvosolhatjuk, napok alatt regenerálódhatunk. A jövőt illetően pedig reméljük, hogy az Európai Unió illetékesei úgy döntenek, elég az állítgatásból, így a jövőben már csak akkor kell hasonló problémával küzdenünk, ha utazásaink során más időzónához tartozó országba érkezünk.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. április 26. péntek 18:35,
Ervin napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.