Nem csak üres frázis, valóban így van: december 24-én este véget ér az őrült rohanás, lázas készülődés, hirtelen csend és nyugalom vesz minket körül, hogy aztán átadjuk magunkat a családok legszentebb, legmeghittebb ünnepének, a Karácsonynak. Két nap és egy (szent)este, amely merőben más, mint az év további 363 napjáé. A keresztény világban ezen a két napon mindenki számot vet magában a maga mögött hagyott esztendőt illetően, miközben szerettei körében ünnepel, nyugalomban, békében.

Bár ez nagyon sablonszerűnek tűnik, valójában korántsem az, hiszen ahány család, ahány ember, annyiféle karácsonyi szokás és emlék. Az alapok adottak, de minden más körítés egyedi. Ki jobban ügyel a részletekre, ki kevésbé, de az biztos, hogyha van ünnep, ami valamilyen szinten mindenkit megérint, megmozgat, az bizony a Karácsony! Az az ünnep, amelyet az Európába betóduló - nem keresztény - embertömegek nem néznek jó szemmel, mi több, el sem ismerik, így több olyan ország is akad, ahol komolyan gondolkodnak azon, hogy a Karácsony ne Karácsony legyen, hanem "Fény ünnep", a karácsonyfa ne karácsonyfa, hanem csak fenyő, a Mikulás pedig ne Mikulás, hanem "Piros sapkás ember"...

Isten mentsen attól, hogy én akarjam a témában kiokosítani ezen európai (?) vezetőket, de józan ésszel felfoghatatlan és elfogadhatatlan, amit művelnek, ahogy gondolkodnak, amiképp a sok száz éves keresztény hagyományokat, a családok legszentebb ünnepét is képesek lennének meghamisítani, csak azért, hogy Mohamed követői, akik már megszállták a fél kontinenst, s egyre csak jönnének tovább, otthon érezzék magukat, s nehogy sértse őket az a több száz millió ember, akik keresztény hazájukban keresztény módon gondolkodnak és ünnepelnek. Ugye, ez csak egy rossz rémálom?

Na, de, hagyjuk most ezeket a nehezen emészthető gondolatokat, mert éppen a szent ünnep kezdete előtt sokkal magasztosabbak is kavarognak bennünk. A meghittség, a nyugalom, a rengeteg karácsonyi emlék. Az ünnepvárás, készülődés, ajándékvadászat fokozott izgalmai, és az érzés maga, hogy mennyi örömöt adunk és kapunk ilyenkor. Nem csak ajándékok, érzések, gondolatok tekintetében. Becsukjuk szemünket, s elmerülünk gondtalan gyermekkorunk tengernyi karácsonyi emlékében, hogyan és mennyire vártuk a Jézuskát, majd már nagyobbacskán miként próbáltuk kideríteni, - uram bocsá' - kikutatni, mi is kerül számunkra a fa alá. A karácsonyi szünet, a téli örömök, korcsolyázás és szánkózás, ami ma már az egyértelműen tapasztalható időjárási változások okán nem jellemző, sőt, szinte egyáltalán nem tapasztalható, pedig bizony a korábbi évtizedekben ez valóban rendszeres velejárója volt a szent ünnepnek és időszakának.

Hó immár évtizedes távlatban nem esett Karácsonykor az ország nagy részén, de ettől eltekintve minden egyéb más vonatkozásban velünk vannak a hagyományok, a hagyományos ételek és cselekmények. A bejgli, a halászlé, az éjféli mise és még sok más. Már a felvezetés, az adventi időszak fokozza bennünk a karácsonyi életérzést. A legtöbb város központi részei fénydíszbe öltöznek, a vásározók bódéikban kínálják az ünnepi ajándéknak valót, a forralt bort, a kürtőskalácsot és a sült gesztenyét, s persze a legfontosabbat: a karácsonyfát. Mindeközben színpadon a legkülönfélébb ünnepi műsorok, programok várják az érdeklődőket.

Mindannyiunknak más-más a legfőbb élmény az ünnepvárás és a Karácsony kapcsán, egy valami viszont mindenkinél egyforma, ha megkérdezünk bárkit, mit is jelet számára ez az ünnep? A szemükben a csillogás, miközben beszélnek. Az előkészületekben elfáradó harmincas anyuka, a 80 felett járó bácsi, a nyugdíj előtt álló 60 körüli hölgy és a 6-7 éves fiúcska is izgatottan, nagy várakozással, egyformán csillogó tekintettel és érezhető örömmel beszélnek a témáról. Egy ünnep, mindennek felett, a család és a szeretet jegyében. Maradjon ez így még nagyon sokáig. Várunk már, szent Karácsony!

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 21. hétfő 12:42,
Ágnes napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.