A kormány március 28. és április 11. között kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak a legszükségesebb esetekben, első sorban munkavégzés és az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el. Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani. Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.
 
Fontos kiemelni, hogy ez nem kijárási tilalom, hanem korlátozás, ami ma éjfélkor lép életbe! Szabályozott keretek között, - a rendeletben megfogalmazottak szerint "alapos indokkal" szinte mindent lehet csinálni, ami valóban fontos. Amikor szükséges, lehet menni fodrászhoz, manikűröshöz, lehet folytatni időskorúak, betegek és gyermekek segítésével, ellátásával összefüggő tevékenységet, mehetünk a "legszükségesebb esetben", ha másképp nem megoldható, személyesen különböző ügyeket intézni, bankba, postára, és egyéb hivatalokba (itt érdemes előtte külön tájékozódni, mert a legtöbb helyen, pl. az önkormányzatoknál, kormányhivatalokban előzetes egyeztetés mindenképpen szükséges!). Szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen,valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 métertávolságot kell tartani.
 
A munkavégzés és hivatásgyakorlás, valamint hitéleti tevékenység okán természetesen szintén el lehet hagyni a lakhelyet, s lehet tartani - szűk családi körben - temetést és esküvőt, tankolhatunk az üzemanyagtöltő állomásokon, mehetünk dohányboltba, szükséges esetben autót, kerékpárt javíttatni, háziállataink ellátása érdekében a szaküzletekben is vásárolhatunk eledelt, takarmányt, de a piacon történő vásárlás sem tilos. A rendelet szerinti a korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a katonai rendészet és a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti bármely szerv bevonásával. Aki nem tartja be, megszegi a rendeletet, az komoly szankciókkal együtt járó szabálysértést követ el.
 
A teljes kormányrendelet itt elérhető pdf formátumban: https://www.kormany.hu/download/a/f9/c1000/Kij%C3%A1r%C3%A1s_11_x.pdf

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. június 4. csütörtök 00:20,
Bulcsú napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com