Napról napra egyre több az új koronavírussal kapcsolatos álhír, amelyek kitalálói jórészt talán fel sem mérik, mekkora károkat okoznak alaptalanul terjesztett valótlan információikkal. Vannak azonban sajnos jócskán olyanok is, akik pusztán üzleti vagy politikai haszonszerzésből találnak ki az embereket riogató híreket a járvánnyal összefüggésben. Érdemes leszögezni: a koronavírust komolyan kell venni, mert ezzel a vírussal még senki nem találkozott korábban, így nem lehet még mindig ezer százalékos biztonsággal állítani semmit a lezajlásával, terjedésével kapcsolatban. A helyzet folyamatosan változik, akár óráról órára, éppen ezért sem szabad felülni azoknak a "jól értesült" Facebook posztoknak, kommenteknek és e-mailben terjedő üzeneteknek, amelyek azt állatják, hogy néhány nap múlva majd mi fog történni...
 
A legtöbben azzal riogatnak, hogy ma estétől vagy hétfőtől "kijárási tilalom" lesz az országban. Ez nem igaz, mint ahogyan az sem, hogy az élelmiszer boltokat is be fogják zárni napokon belül, így spájzolni kell mindenből, amiből csak lehet. Az élelmiszer boltok még akkor sem fognak bezárni, ha netán eljön egy részleges kijárási tilalom ideje, hiszen a napi létfenntartáshoz szükséges élelmiszereket be kell valamiképpen szerezni! Előfordulhatnak a nyitva tartási időt korlátozó intézkedések, de teljes boltzár nem lehetséges. De! Éppen azért, mert a helyzet gyorsan változhat, nem lehet előre megmondani, hogy a következő napokban mi fog történni. Amennyiben szükségessé válik, jöhetnek további korlátozó intézkedések, de, hogy ezek mik lesznek és mikortól léphetnek életbe, ebben a pillanatban nem lehet tudni. Az operatív törzs javaslatára a kormány dönt ezekben a kérdésekben.
 
Az idősek védelmében elindult "maradj otthon" kampány tekintetében sokan azt hangoztatják - főleg sajnos éppen az érintettek köréből -, hogy naponta egyszer ki lehet menni bevásárolni, sétálni, mert "bemondta a tévé", vagy olvasta valahol. Nem, ez sem igaz! Éppen az a legfontosabb, hogy az idős korúak, alapvetően a 65 év feletti korosztály a legveszélyeztetettebb, ha pedig még a kora mellé bármely más betegség is párosul, bizony végzetes is lehet, ha valaki elkapja az új koronavírust! Tájékoztassuk erről idős rokonainkat, szomszédunkat, ismerőseinket, és nyomatékosan kérjük őket arra, NE MENJENEK KI AZ UTCÁRA, s főleg közösségbe! Segítsünk nekik, vásároljunk be helyettük, váltsuk ki a gyógyszereiket, tegyünk meg mindent azért, hogy otthonukban tartsuk őket!
 
Azt is fontos kiemelni, hogy a járványhelyzetet néhányan aljas pénzszerzési forrásnak tekintik és idős embereket - de még fiatalabbakat is - megpróbálnak átverni azzal, hogy járványügyi szakembernek mondják magukat, akiktől bizonyos összeg fejében soron kívül meg lehet vásárolni a koronavírus ellen hatásos gyógyszert. NINCS ILYEN GYÓGYSZER FORGALOMBAN! A kísérletek a vakcina előállatására sok országban, így nálunk is folynak, de valós gyógyszer vagy bármiféle hatásos gyógymód még nincs és nem is lehet. Ez egy hosszabb folyamat lesz, a legkedvezőbb esetben is több hónapot vesz igénybe. Hasonló csalók kopogtatnak azzal, hogy ők az ÁNTSZ szakemberei, akik a lakásban fertőtleníteni akarnak, és aki ezt akadályozza, azt megbüntetik. Az ijedt néni vagy bácsi beengedi az illetőket, akik elterelik a figyelmét, s közben kirabolják. NE ENGEDJÜNK BE SENKIT A LAKÁSUNKBA, aki hasonló céllal kopogtat! Nincs ilyen kötelező fertőtlenítés!
 
A fentiekben vázoltak nem tükrözik a teljességet, de ezek a legjellemzőbb rémhírek és átverések a koronavírus helyzet kapcsán. Azt is hangsúlyozni kell, hogy a HELYZET GYORSAN VÁLTOZHAT és valószínűleg VÁLTOZIK IS, így a most rögzített állapot nem biztos, hogy holnap már érvényes lesz! RENDKÍVÜL FONTOS KÖVETNI AZ OPERATÍV TÖRZS napi tájékoztatóit és a KORMÁNY BEJELENTÉSEIT, INTÉZKEDÉSEIT! KIZÁRÓLAG a www.koronavirus.gov.hu weboldal tekinthető hivatalos internetes forrásnak, illetve a kormány és a hatóságok oldalai, valamint a helyi önkormányzatok hivatalos közleményei. Aki bármit hall, mielőtt tényként értékelné és továbbadná, nézzen utána az említett weboldalon és felületeken. Ezeken MINDEN DÖNTÉST AZONNAL KÖZZÉTESZNEK!
 
VIGYÁZZUNK MAGUNKRA ÉS EGYMÁSRA!!! Mossunk gyakran kezet, s csak akkor menjünk az utcára és közösségbe, ha az elkerülhetetlen. Ha pedig mégis muszáj menni, pl boltba, gyógyszertárba, postára, bankba, akkor tartsunk legalább 1 méteres távolságot egymástól sorban állás közben is! Győzzük le együtt a vírust, legyünk túl mihamarabb a nehéz heteken!

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. március 29. vasárnap 11:36,
Auguszta napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com