Bár már évek óta terítéken van az eltörlése, egyelőre még tartja magát a téli-nyári időszámítás és a fél évenkénti óraátállítás. Október 28-án hajnali 3 óra­kor 2 órára ál­lít­juk vissza a ketyegőket, amelyek jelentős többsége manapság már magától átáll, így sok gondunk nincs velük. Az Eu­ró­pai Unió a nyári és téli idő­szá­mí­tás kö­zötti vál­tá­sok el­tör­lé­sére ké­szül, így könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen vál­tás. Erre azonban ne vegyünk mérget, így nem árt tudni, mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük, áthidaljuk az óratologatás okozta, a legtöbb esetben 1-2 hétig fennálló kellemetlenségeket.

Bővebben:Leketyegett a téli időszámításnak?

Pénteken még tombolt a nyár, remek, 30 fok körüli nyugodt, napos időjárásunk volt. Még most, szombat hajnal felé közeledve sem utal semmi arra, hogy azok a belvárosi hőmérők, amelyek 33 fokot mutattak néhány órája, egy nappal később már csak 14-15-öt fognak... Szombat reggel északnyugat felől hidegfront érkezik erős, viharos északi-északnyugati széllel, esővel, záporokkal, keleten délelőtt akár egy-egy zivatar is előfordulhat. Délután főként keleten és délen várható még eső, és a szél is veszíteni fog erejéből. Este hagyhatja el hazánkat a csapadéktömb. A hőmérséklet 14-18 fok között alakul, de délkeleten 19-23 fokot is mérhetünk. Ezt követően azonban nem melegszik vissza már strandidőre a hőmérséklet, ahogy többször az elmúlt időszakban, 2018-ban végleg búcsút inthetünk a nyárnak...

Bővebben:Bye, Bye nyár! Néhány óra alatt...

De csak másfél napig, hogy aztán még egy utolsót tomboljon a nyár. Egy biztos; a legmelegebb évszaknak lassan búcsút inthetünk, s bár október közepéig még számos nyárias nap vár ránk, ahogy megyünk majd befelé a szeptemberi hónapba, egyre inkább az őszies jelleg kerül előtérbe. Ebből ad most némi ízelítőt az időjárás felelős. Az eső és a hűvös már este megérkezett, de a vasárnap is erről szól majd. Reggelre 12-13 fokig hűl le a levegő, napközben pedig csak 20 fok körül alakulnak a maximumok. Ilyen értékekkel április óta nem találkoztunk. Ki bánja, ki kevésbé...

Bővebben:Itt van az ősz, itt van ujra...

Másodfokú hőségriasztást rendelt el – az ország egész területére vonatkozóan – augusztus 23-án, csütörtökön éjfélig az országos tisztifőorvosi feladatokat ellátó főosztályvezető, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásai figyelembevételével. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban meleg léghullámok érkeznek Magyarország fölé, a héten a hőmérő higanyszála akár 33-35 °C fokig is emelkedhet. A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a szükséges intézkedéseket megtette, a hőségriasztásról az érintett, közreműködő járás hivatalvezetőket, a fekvőbeteg-ellátó intézmények vezetőit értesítette.

Bővebben:Csütörtök estig újra hőségriadó

A belügyminiszter augusztus 15-i kezdőnappal kihirdette az úgynevezett tartósan vízhiányos időszakot. A vízgazdálkodásért felelős tárcavezető ezt a hidrometeorológiai előrejelzések figyelembevételével tette meg. A tartósan vízhiányos időszakban a vízkészletjárulékkal kapcsolatosan speciális szabályok vannak érvényben.

Bővebben:Itt a tartósan vízhiányos időszak

1. oldal / 125

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2018. december 11. kedd 22:18,
Árpád és Árpádina napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.