Már csütörtökön is kemény hideg volt napközben, ám éjszakára a meteorológusok által jósolt viharos szél meghozta a még zordabb körülményeket, pénteken kora délután is mindössze mínusz 6-7 fok közötti értékeket regisztrálhattunk Fejér megye településein, éjszaka pedig 12-13 fokkal lesz fagypont alatt a hőmérséklet itt. A keleti tájakon egyre többfelé éri el a napi minimum a -15 fokot, az Északi-középhegység szélvédett, ill. hóval borított területein -20 fok alatti hőmérséklet is várható a péntekről szombatra virradó éjszaka. A következő éjjel még alacsonyabb hőmérsékletre lehet számítani. A Velencei-tó jégpáncélja péntek reggelre elérte a 10 cm-es vastagságot, ami a napközi mínuszoknak köszönhetően délutánra a legtöbb helyen a 11 cm-t is elérhette.

Ez azt jelenti, hogy a kijelölt helyeken biztonsággal lehet a tó felületén tartózkodni, korcsolyázni, sportolni. A Velencei-tónál a péntek délutáni információink szerint az tűnik biztosnak, hogy az Agárdi Popstrandon lesz a hétvégén lesz kijelölt jégpálya. Velencén egyelőre nem lesz biztonságos, kijelölt, korcsolyázásra alkalmas hely. Itt, valamint minden más egyéb esetben és jégfelületen MINDENKI KIZÁRÓLAG A SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE LÉPHET A JÉGRE! A tiltó táblával ellátott szakaszokon, valamint korlátozott látási viszonyok között, tehát ködben vagy naplemente után még így sem! Továbbra is ajánlott a Velence Korzón felállított, február közepéig üzemelő fedett, biztonságos műjégpálya használata, főleg azoknak, akik kisgyermekkel, netán több kisgyermekkel érkeznek. A jég, a tél örömeit is élvezzük a lehető legbiztonságosabb körülmények között! A mellékelt, ma délután készült fotón is jól látszik, hogy vannak rianások, repedések a tavon, s több helyen vékony a jég.

A rendőrség illetékesei a rendkívüli hidegre és a jéghelyzetre való tekintettel kiemelt figyelmet fordítanak a Velencei-tóra és annak környékére. Figyelik a jégen tartózkodókat, s folyamatosan járőröznek a közterületeken is, kifejezetten fókuszálva a ritkábban lakott területekre, a települések külterületein élő, főleg idős, egyedülálló személyekre. Velencén a Polgárőrség is készenlétben áll, Fehér István elnök elmondta, hogy az előttünk álló hétvégén önállóan járőröznek a városban az éjjeli időszakban is, de kérésre együttműködnek a rendőrséggel, a katasztrófavédelemmel és a szintén készültségben lévő helyi önkéntes tűzoltókkal (VÖTE).

Az Időkép prognózisa szerint szombaton napsütésre számíthatunk, de még sokfelé élénk, a Dunántúlon és keleten, északkeleten erős, helyenként viharos marad a szél. Még keményebb fagyra van kilátás, hajnalban északon a szélcsendes, hófödte tájakon -20, -24 fok is lehet, és napközben is csupán -5, -12 fok várható, a leghidegebb északkeleten lesz. Vasárnap eleinte nyugaton, estefelé keleten, északkeleten alakulhat ki hószállingózás, gyenge havazás, hazánk nagy részén viszont továbbra is sok lesz a napsütés. Mérséklődik a légmozgás. Hajnalban nyugaton -9, -14, máshol -15, -21, a szélcsendes, hófödte tájakon -22, -26, délután -3, -9 fok várható.

Hétfőn főként keleten lehet szórványosan kisebb havazás, a Dunántúlon pedig a több napsütés. Nyugaton és északkeleten ismét feltámadhat a szél. Csak kissé enyhül a nagy hideg. Kedden és szerdán folytatódik a fagyos, téli idő. A napsütés mellett többször megnövekedhet a felhőzet, és szórványosan hószállingózás, kisebb havazás is kialakulhat. A szél csak néhol élénkülhet meg. Éjszakánként továbbra is számítani kell kemény fagyokra. Komolyabb enyhülés egy héten belül egészen biztosan nem lesz, várhatóan egész januárban marad ez a zord, fagyos állapot.

Az alábbi linken olvasható a katasztrófavédelem ajánlása a rendkívüli hideg idejére:

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/hirek/3110-teendok-rendkivuli-hideg-idejen-%E2%80%93-fejer-megye-melegedohelyeinek-listaja

A jégre lépés szabályairól és a biztonsági, mentési ajánlásokról itt tájékozódhatunk:

http://fejer.katasztrofavedelem.hu/hirek/3113-jegen-tartozkodas-szabalyai

(Fotó: Média24 / Krausz György)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. december 10. kedd 14:01,
Judit napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.