Erteknap alt joElső alkalommal rendezték meg Székesfehérvár belvárosában a Fejér Megyei Értéknapot, a Lecsófőző Vigasság részeként. A megyei települések színe-java képviseltette magát a rendezvényen a rá jellemző helyi sajátosságokkal, értékekkel. A Belvárosba kilátogatókat vasárnap így igazi megyei kavalkád fogadta kirakodóvásárral, bemutatókkal, koncertekkel.

A vásárvárosi forgatagban a standoknál helyi és megyei kistelepülésekről érkező kereskedők portékáit lehetett megtekinteni, illetve megvásárolni. A Barátság Moziban Fejér megye értékeit bemutató imázs-filmet vetítettek, amely többek között Székesfehérvár, Zámoly, Pusztaszabolcs, Pákozd és Tác kincseit mutatta be. „Székesfehérvár értékőre leszek” elnevezéssel a vállalkozó kedvűeket még játékra is invitálták a szervezők, míg a gyerekeket foglalkoztatóval és játékparkkal várták.

Erteknap MolnarK joA rendezvény megnyitóján dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, már évekkel ezelőtt célul tűzték ki, hogy a megyében megtalálható értékeinket összegyűjtik és rendszerezik. A munkát Fehérvár két országgyűlési képviselője, a megyei önkormányzat korábbi elnökei, Törő Gábor és Vargha Tamás kezdték el. „Az értékek összegyűjtése a Fejér termék kategóriával indult el, ahol megpróbáltuk összegyűjteni azokat a termékeket, amelyeket helyben állítanak elő. Most sikerült magasabb szintre emelnünk ezt az értékgyűjtő munkát, amelyet pályázat útján a Földművelésügyi Minisztérium is támogatott 10 millió forinttal.” – mondta el a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke.

„A megyei értéktár bizottság összegyűjti a települési igényeket, azokat zsűrizi, rendszerezi, és ebből egy olyan megyei értéktárat szeretnénk létrehozni, amely az országos értéktár részét fogja képezni. Akkor tudunk megyei értékeket rendszerezni, összegyűjteni, az utókornak átadni, ha a településekről össze tudjuk szedni azokat a kezdeményezéseket, javaslatokat, amelyek ténylegesen megyei értékké válhatnak. Fehérváron is elindult ez a munka, a megyei értéktár részét képezi az Alba Regia Táncegyesület és az értéktár bizottság következő ülésén reményeink szerint a Jancsárkert termelői piac is megyei érték lesz.” – tette hozzá dr. Molnár Krisztián.

Erteknap CsPA jo„Ránk, magyarokra jellemző néha az, hogy a saját értékeinkkel nem vagyunk tisztában, vagy alulértékeljük magunkat. Alulértékeljük a múltunkat, a jelenünket, a jövőbeni lehetőségeinket. Meggyőződésem, hogy van mire büszkének lennie ennek a megyének, és van mire büszkének lennie Székesfehérvárnak is.” – emelte ki köszöntőjében Székesfehérvár polgármestere, aki szerint Magyarország történelmi fővárosában fel kell vállalni értékeinket és büszkén meg kell mutatni azokat a nagyvilágnak, magunknak és a fiatalabb generációnak. „Akkor tud fejlődni Székesfehérvár városa, közössége, ha a megye valamennyi települése fejlődik, és akkor tudnak a települések fejlődni ha annak központja, Székesfehérvári is fejlődni tud. Ezt az összefogást mutatja a mai nap.” – mondta dr. Cser-Palkovics András.

Lecso dijatado joAz Értéknapon adták át a serleget az idei Lecsófőző Vigasságok győztesének is. A lecsókirályi címet a 474-es asztal csapata, a Culinary Team érdemelte ki a zsűritől. A szombati díjátadón nem voltak jelen, így az Értéknap megnyitóján vehették át a trófeát és a szponzorok ajándékait.

(ÖKK - fotó: Simon Erika)

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. augusztus 22. csütörtök 05:47,
Menyhért és Mirjam napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.