Együttműködési megállapodást írtak alá ma Székesfehérváron a Megyeházán a Pannónia Szíve Program kiemelt projektje, a Váli Örökség turisztikai célú fejlesztés előkészítő és tervezői munkálataiban résztvevő partnerek: Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Dr. Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, valamint Bechtold Tamás, Vál Község Önkormányzatának polgármestere. Az együttműködésben foglaltak szerint a felek közös célja a műemlék Ürményi-Dreher-kastély és a hozzá tartozó épületegyüttes valamint park kutatása, tervezése továbbá a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek településeket összekötő közút tervezése, előkészítése, amelyről Magyarország kormánya döntött és 1,4 milliárd forintos forrást biztosít hozzá. Mindezeket a tervek szerint 2021. november 30-ig valósítják meg.
 
 
A Kormány a fejlesztések előkészítésével a Fejér Megyei Önkormányzat által működtetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsot bízta meg - többek között - Vál Község Önkormányzatával való együttműködés keretében, Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő iránymutatása mellett. Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, a Fejér Megyei Önkormányzat által működtetett Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a teljes beruházást felügyelő Tessely Zoltán, a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő és Bechtold Tamás, Vál polgármestere számoltak be a részletekről.
 
- Nem most kezdődött ez a történet. Tulajdonképpen évtizedek óta a Váli-völgyben van erre egy törekvés, hogy azt az állapotot, amit a főúton haladók is nap mint nap látnak, azt végre egy jobb irányba tereljük. Néhány éve sikerült a magántulajdonostól a magyar államnak megvásárolnia a kastélyparkot és környékét, majd sikerült védelem alá helyeznie. Most pedig a Kormány döntésének megfelelően elkezdődhet a tervezés, hogy egy turisztikai vonzerővel bíró, az Ürményiek és a Dreherek örökségét hordozó, megújult  kastély fogadhassa a látogatókat Válban. Ez a Pannónia Szíve fejlesztésének újabb állomása. Ez a fejlesztési csomag eddig leginkább Etyek fejlesztéseiről, kerékpárút-építésekről, fejlesztésekről, illetve a martonvásári városközpont fejlesztéseiről volt nevezetes, most ezekhez a Váli-völgy is kapcsolódik, s annak a szíve, régi központja, Vál település, ahol nem csak az Ürményiek és a Dreherek, hanem Vajda János és Kokas Ignác örökségét is ápolják az ott élők, az pedig különösen örömteli, hogy e mellé most kormányzati támogatást is kaptak.- emelte ki a teljes beruházást felügyelő miniszterelnöki biztos, Tessely Zoltán.
 
Biztos úr és polgármester úr sokéves munkájának megkoronázása az a kormánydöntés, amely 1,4 milliárd forint hazai forrást biztosít a térségbe és azon beül a Vál - völgyi kastély terveinek az elkészítésére, a kivitelezést megalapozó komplett tervdokumentáció elkészítésére és a térségben egy teljesen új úthálózati elem, a Vereb-Vál-Gyúró-Etyek közti új közút megtervezésére. Ez egy 11 méter koronaszélességű ténylegesen 2 méter közlekedési szélességű úthálózati elem lesz reményeink és terveink szerint. Mindkét projektet jövő év november 30-ig szeretnénk megtervezni. Első körben erre vállaltunk kötelezettséget és ennek megfelelően a szükséges közbeszerzéseket is elindítottuk már.” - hangsúlyozta Dr. Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke, a Velencei-tó és Térsége, a Váli-völgy, a Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke.
 
Büszke vagyok az elmúlt tíz év teljesítményére, de minden fejlesztésünk mellett folyamatosan azzal a kérdéssel fordultak felénk mind a falubeliek, mind az odalátogatók, hogy mi lesz ezzel a csodálatos kastéllyal. Most először látszik az a reménysugár, hogy ez a kastély fel lesz újítva és végre a régi pompájában fog tudni tündökölni.” – mondta Bechtold Tamás, Vál polgármestere.
 
A Kormány, döntése értelmében a projekt előkészítésére a fejlesztési tanács számára 1 412 476 000 forint forrás biztosításáról döntött. A fejlesztés keretében felújítják Válon a műemlék Ürményi–Dreher-kastélyt és a hozzá tartozó parkot. A cél a korábbi történeti állapotnak megfelelő ingatlanegyüttes hasznosítása, valamint a kastélypark eredeti állapotának minél teljesebb mértékű helyreállítása és felújítása. A kastély és kastélypark megújítása mellett sor kerül a Szolgabíróság (volt iskola) épületének rekonstrukciójára és átalakítására új funkcióval, a „Rongyos" (gazdasági) terület hasznosítására kiszolgáló funkciókra, a Magtár turisztikai és kulturális célú hasznosítására, átalakítására, valamint a Nagypince vendéglátási, turisztikai és kulturális célú hasznosítására. Ezen felül Vereb–Vál–Gyúró–Etyek között új úthálózat kiépítésére is sor kerül,a  tervek szerint 2026-ig.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. július 29. csütörtök 07:21,
Márta, Márti és Flóra napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com