Hófehér homok, égbe nyúló pálmafák, lágyan ringó függőágy, meleg szellő, koktél a kézben, hűsítő tengervíz és csodás naplemente. – Ki ne álmodna erről? Azt viszont biztosan nem tudtad, hogy a trópusi turistaparadicsomok finom szemcsés, fehér homokja nagyrészt a papagájhal ürülékéből áll. A törmelékes üledékes kőzeteket szemcseméretük alapján határozzuk meg. A homok szemcsemérete 0,06 mm és 2 mm között van. (Ami ennél nagyobb, azt kavicsnak hívjuk, ami pedig kisebb, az kőzetlisztnek.) A homok színe, a szemcsék alakja, lekerekítettsége árulkodik arról, hogy milyen eredetű a kőzet.
 
Biztosan mindenki tapasztalta már, hogy vannak olyan tengerpartok, ahol olyan, mintha puha vattán lépkednénk, máshol pedig kicsit vagy nagyon szúr a homok. Ez azért van így, mert területenként más a homok keletkezési módja és ideje.
Miből is vannak azok a homokszemcsék? (Fotó: travelandleisure.com)
Miből is vannak azok a homokszemcsék? (Fotó: travelandleisure.com)

A homok többnyire erózió útján képződik, vagyis a szél, a csapadék, a hőmérséklet ingadozása, a tömegmozgás, a jég vagy a sókristályok aprózzák el az eredeti kőzetet. Aztán van, amikor a közvetlenül a magmából alakul ki a homok. Az ilyen frissen keletkezett homok nagyon éles, mert még nem kerekedett le az erózió miatt.

Ugyanilyen karcolást érzünk a talpunkon akkor, amikor a homokszemcséket alkotó képződmények valójában a tengerben élő apró állatok (kagylók, csigák) meszes vázai. Mivel ilyenkor sincsen eróziós hatásnak kitéve a kőzet, élesen karistolja bőrünket. – Én is szaladtam már le nagy hévvel olyan tengerpartra, ahol azt hittem messziről, hogy pihe-puha homok vár, közelebb érve pedig láttam (és éreztem), hogy a vízpartot aprócska kagylómaradványok borítják, és a homokszemek sem álltak másból, mint éles, meszes vázakból.

A homok színe is árulkodik a keletkezésről. A fehér színű arra utal, hogy mészvázú élőlények vázaiból jött létre. Ebből adódik, hogy a vakítóan fehér homok a korall-zátonyok strandjait jellemzi.

A homok színe is árulkodik a keletkezéséről (Fotó: booking.com)
A homok színe is árulkodik a keletkezéséről (Fotó: booking.com)

Fehér homok persze máshol – és máshogy - is lehet: a Fejér megyében élők általában tudják, hogy Fehérvárcsurgó közelében fehér kvarchomokot bányásznak. Ez azért fehér, mert az egykori tengerparti hullámverés miatt itt kimosódott a kvarcszemcsék közül a színes elegyrész. (A pannon homok egyébként alapjában heterogén összetételű.)

Új-Mexikóban a White Sands fehér homokjának alapanyaga nem a kvarc, hanem a gipsz, mely a környező hegyekből sodródott le egy időszakos tóba.

A vörös színű homok sivatagi eredetre utal. Ilyenkor az ásványok vastartalma oxidálódott, amitől a homok vöröses színezetet kap.

A vörös színű homok valószínűeg sivatagi eredetű (Fotó: nowornever2015.wordpress.com)
A vörös színű homok valószínűeg sivatagi eredetű (Fotó: nowornever2015.wordpress.com)

A sötét vagy fekete színű homok vulkanikus eredetre utal. Itt az alapanyag az obszidián, ami a forrón kiömlő láva és a tengervíz érintkezésekor létrejövő vulkáni üveg, vagy a bazalt, amelyet a tenger hullámai homokká őröltek. Ilyen homok található például Hawaii-n, vagy az Azori-szigetekhez tartozó Sao Miguel-en.

A trópusi turistaparadicsomok elképesztően finom szemcsés, jellegzetes fehér homokja pedig valódi meglepetéssel szolgál, ha alaposabban megvizsgáljuk. Nagy része nem másból áll, mint egy trópusi állat, a papagájhal ürülékéből! A Karib-tenger szigetein, illetve Hawaii-n a 70 százalékot is eléri az ürülék mennyisége a homokban, a Maldív-szigeteken pedig 85 százalék feletti ez az arány!

Ám, mielőtt még utálkoznánk e halfaj – és az ürülék - iránt, nézzük meg, milyen szépséges állatról van szó:

Ürülékéből lesz az egyik legszebb fehér homok (Fotó: pinteres.com)
Ürülékéből lesz az egyik legszebb fehér homok (Fotó: pinteres.com)
 
A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
 
http://fmc.hu/2018/09/01/napoztal-mar-urulekben-es-egy-tropusi-nyaralasert-bevallalnad/ 

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 12:49,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.