Használjuk ki a nyár utolsó napsugarait, és őrizzük meg a kertünkben termett zöldségek zamatos ízét/illatát télire! Nincs jobb – és egészségesebb – annál, mint amikor a napon aszalt növényekkel fűszerezzük ételeinket. A Facebookon barangolva került elém egy kedves ismerősöm, Mojzes Zoltánné (Éva) posztja, amiben csatos üvegbe zárt finomságokat mutatott be barátainak: feketepaprika, rókagomba, kápia, csiperkegomba, koriander, petrezselyemlevél, sárga és zöld cukkini, paradicsom, chili, snidling és hegyes zöld paprika simult össze a kompozícióban.
 
„Az ősszel majd töltött húsokhoz használom fel, zsebes tarjához, növényi sajtok fűszerezéséhez, a hokkaido tökhöz, de a kenyér és a zsemle tésztájába is belekeverem majd, hogy igazán pikáns legyen a pékáru, ami a sütőből kikerül!” – mondta Éva, amikor arról kérdeztem, hogy mit kezd majd ezzel a „fűszer-batyuval”? – „A nagy melegben nem szeretek a sütő mellett állni, ám tartósítani mégiscsak kell valahogy a zöldségeket, aminek a legjobb módja az aszalás!”
 
Ő pedig már csak tudja, hiszen hosszú ideje foglalkozik sütéssel-főzéssel, s még külön egy blogot is létrehozott négy évvel ezelőtt „Éva paleo konyhája” néven, ahol glutén-, laktóz-, cukormentes és paleo recepteket is bőven találhatunk. (Saját kísérletezgetései eredményét!)

Zárjuk üvegbe a nyarat! – Aszaljunk zöldségeket télire!
Éva remek háziasszony, ilyen finomságokat készít minden nap! (Fotó: Mojzes Zoltánné)

Az egész „konyhaőrület” pedig úgy kezdődött, hogy a párja imádta a kertet, s a különleges fűszereket, zöldségeket. Ez a szerelem átragadt Évára is, aki alaposan beleásta magát a témába. Azóta szinte minden napja a zöldségek és gyümölcsök körül forog. Idén nyáron előtérbe került az aszalás témaköre is. Az általa alkalmazott módszert most olvasóink figyelmébe is ajánljuk:

Éva a cukkiniket jól megmossa, szárazra törli, vékony szeletekre vágja egy zöldséghámozóval, s egy tálcán szétteríti. Gézzel letakarja, egy állványra helyezi, és hagyja a napon aszalódni, miközben többször megforgatja. (Így nem penészesedik be.) Éjszakára beviszi a házba, hátha jön egy vihar széllel-esővel, ami tönkreteszi az aszalványt, illetve nem árt a macskáktól és borzoktól sem megvédeni a „kincset”. Két három nap alatt elpárolog a nedvesség a cukkiniből, s mehet az üvegbe.

Zárjuk üvegbe a nyarat! – Aszaljunk zöldségeket télire!A házi sajtok, túrók is ízesíthetők aszalványokkal (Fotó: Mojzes Zoltánné)

A színes paradicsomokat (pirosat, sárgát, feketét) mosás és áttörlés után félbevágja, majd negyedekre szeli, kávéskanállal kiemeli a magokat, durva himalája sóval enyhén megsózza, és a napra bízza a többi teendőt.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi ilnkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/09/03/zarjuk-uvegbe-a-nyarat-aszaljunk-zoldsegeket-telire/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 12:57,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.