Az idei évben a szőlőtermesztés szempontjából annyira ideális volt a nyári időjárás, hogy a megszokottnál hetekkel korábban el kellett kezdeni a szüretet. Szakemberek szerint a korai betakarítás miatt a termés nem több, mint korábban, de a minősége egyértelműen jobb. A már leszüretelt fajták, pl. a csabagyöngye, az Irsai Olivér, az oportó vagy éppen a muskotály ezt támasztják alá. A tapasztalt borászok zöme úgy véli, az időjárás hasonlít a 2000-es évek csúcsborait hozó esztendők (2000, 2002, 2003) időjárásához, így igen nagy az esélye annak, hogy a középérésű és a kései kékszőlő-fajtáknál sokáig fogjuk emlegetni az idei évet.
 
Székesfehérvár ugyan nem számít borászati fellegvárnak, nem hasonlítható sem a tokaji, sem a villányi, sem a badacsonyi, de még csak a közelben található etyeki vagy móri borvidékhez sem, ugyanakkor a szőlőművelése és termesztése az Árpád-korig nyúlik vissza. Egy 1660-as leírásból lehet tudni, hogy akkoriban ezerszámra voltak szőlőskertek; “...a külváros keleti részén egy ágyúlövés távolságra lévő helyeknek összes dombjain és hegyein mintegy kétezer szőlőkert van, egy-egy nyári lakással...”.
 
A megyeszékhelyen a 2002-ben alakult Noé-hegyi Szent István Borlovagrend ápolja a szüreti hagyományokat a Noé-hegyi szőlő és borkultúra veretes múltjára alapozva. Általuk tudjuk, hogy az 1860-as években több mint 500 hektáros szőlőhegyen 1081 épületet regisztráltak a statisztikai források, a présházak szobával épültek, a pincék számát pedig 1102-ben állapították meg. A szőlők magas értékét különösen emelte, hogy a birtokon kényelmes és költséges épületek álltak, melyek bortároló helyként szolgáltak a szomszédos hegyközségek szőlőtermésének is.
 
Az első Székesfehérvári Öreghegy Hegyközség rendtartását 1897-ben hozta létre. Ezt követően a filoxéra teljesen tönkretette a fehérvári szőlős kerteket is, ellenálló szőlőfajokkal kezdődött meg a hegy újjátelepítése. Századunk elején kiránduló és hétvégi szórakozóhellyé vált a szőlőhegy, melyet az 1930-as években épített Bory-vár még nevezetesebbé tett. Mára a vár az Öreghegy emblematikus pontjává, szüreti rendezvények kedvelt helyszínévé vált.

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. május 25. szombat 13:44,
Orbán napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.