Volt idő, amikor a barna cukor számított slágernek azok körében, akik a fehér cukrot valami egészségesebbel szerették volna helyettesíteni. Aztán eljött a mesterséges édesítők szezonja, ami - úgy tűnik - még mindig nem akar véget érni: mint egy elhúzódó válóper, vagy az utolsó percek egy utált munkahelyen, a nyolc órás etap végéhez közeledve. Nemrég a fruktóz és a xilit is kezdett betörni az „édes divatba”, de hogy mennyire egészségesek ezek a helyettesítők, az már egy külön téma... Vagyis nem, hiszen pont erről szól a mai poszt.

Azt már tisztáztuk, hogy nem a cukortól lesz édes az élet. Beszéltünk arról is hogy mit használjunk cukor helyett, s e sorba beállítottuk a steviát is, mint természetes és egészséges édesítőt. Megemlítettük a mézet is, mint közkedvelt csemegét és széles körben alkalmazott alternatívát, most pedig leásunk egy kicsit jobban a többi édes íz gyökeréhez is. Vizsgálódásunk következő tárgya a barna cukor.

Sokan úgy gondolják, hogy a barna cukor egészségesebb, mint a fehér. Az ára magasabb, mint a fehér változaté, ezért több oldalról is alátámasztva érzi a fogyasztó, hogy ugyanolyan helyzettel szembesül, mint a fehér kenyér és a teljes kiőrlésű/rozsos kenyér összehasonlításakor. Vagyis: a sötét a nyerő! Ezt kellő PR-fogásokkal igyekszik is alátámasztani minden (barna) cukor értékesítésében érdekelt cég, s mivel a marketing mindenkoron virágzik, és egyre rafináltabb fogásokkal élnek a szakemberek, e törekvésüket siker is övezi (természetesen az ő tőzsdei nyereségüket a középpontba helyezve).

Visszakanyarodva a „törzs”-témához, nézzük meg: hogyan készül a cukor?

Leegyszerűsítve: a cukorrépából és a cukornádból minden mást eltávolítanak a szacharóz mellől. Ez a „minden más” a melasz. A cukornádból keletkező melasz alkalmas emberi fogyasztásra - a cukorrépából megmaradó nem. A barna cukor színe valójában a csekély mennyiségű cukormelasz miatt olyan, amilyen. Elvileg úgy „kellene” barna cukrot készíteni a cukornádból, hogy a tisztítási folyamat során megállnak ott, ahol még nem fehéredett ki a termék. Gyakoribb azonban, hogy a gyártó fogja a fehér kristálycukrot és ad hozzá egy kis melaszt, hogy megváltoztassa vele a színét. Cukorrépából is lehet barna cukrot készíteni: ilyenkor a fehér cukorhoz nádcukormelaszt kevernek.

A teljes cikk elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://fmc.hu/2017/01/19/egeszsegesebb-a-barna-cukor-mint-a-feher

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2019. január 17. csütörtök 13:35,
Antal és Antónia napja van.

Időjárás

 
A weboldalt készítette Máté Gábor Főszerkesztő: Mátay Balázs, Kapcsolat: info@media24.hu. Admin: admin@media24.hu.