Tudtad, hogy a D-vitamin csak biológiailag aktív hormonná alakulva képes kifejteni jótékony hatását? És arról hallottál, hogy megtalálható minden szervünkben, szövetünkben, behatol a sejtmagba és több, mint 200 gén működését szabályozza?
 
Nézzük meg, hogy az előző részben részben már említett, a csontszerkezetre, a vér kálcium szintjére, az ideg-izom kapcsolatra és működésre gyakorolt hatáson kívül mi mindent tud még a D-vitamin, mitől olyan sokoldalú?

Azt már korábban is tudtuk, hogy jótékony hatását csak biológiailag aktív hormonná alakulva képes kifejteni, de azt hittük, hogy ez az 1-alfa-hidroxilációnak nevezett folyamat csak a vesében mehet végbe. Kiderült azonban, hogy szinte az összes sejtünknek vannak D-vitamint kötő receptorai, amelyek képesek bejuttatni a sejtbe, ahol - és csakis azon belül - a fentebb említett hidroxilációval aktív D-hormonná alakul át” – ismertette dr. Kovács László, amikor e témáról beszélgettünk.

Ha tehetjük, élvezzük ki a napsütést – és gyűjtsünk be jó sok D-vitamint! (Fotó: Schram András/Tauz Ildikó)
Ha tehetjük, élvezzük ki a napsütést – és gyűjtsünk be jó sok D-vitamint! (Fotó: Schram András/Tauz Ildikó)

Majd kifejtette, hogy éppen ez magyarázza e vitamin sokarcúságát: hogy minden szervünkben, szövetünkben megtalálható, behatol a sejtmagba és több mint 200 gén működését szabályozza. A gén a legkisebb átörökítő egység, a DNS egy kicsiny szakasza, amely kódolással, jelátvitellel szabályoz. Felel a testünket meghatározó szerkezeti fehérjék, élettani működéseket szabályozó enzimfehérjék keletkezéséért is.

„Ha a konkrét hatásait nézzük, akkor a D-hormon fokozza a sejtdifferenciálódást, a programozott sejthalált (apoptózist), csökkenti az érképződést (angiogenezist) és ugyancsak csökkenti a sejtszaporodást (proliferációt) mind a normál, mind a daganatsejtekben” – fejtette ki az orvos – „Így lehet megérteni a daganatgátló hatását, hiszen a rosszindulatú daganatok gyors növekedésében éppen ezek a hibák játszanak szerepet: túl gyors a sejtszaporodás, nincsen megfelelő sejtdifferenciálódás és túl kevés a programozott sejthalál. Márpedig az aktív D-hormon ezek ellen hat, ilyen hibákat segít kiküszöbölni. Nem véletlen, hogy ma már egyre több onkológus javasolja kiegészítő kezelésként a daganatterápiában, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére.”

A sokoldalú D-vitamin (Fotó: pixabay.com)
A sokoldalú D-vitamin (Fotó: pixabay.com)

Hatása olyan szerteágazó és ígéretes, hogy sokan az "élet vitaminja" megnevezéssel illetik. A kardiológusok is kezdik felfedezni, mivel a szív-érrendszeri betegségek és a D-vitamin-hiány súlyossága között egyértelmű összefüggést találtak. Több esettanulmány is leírt olyan súlyos, D-vitamin-hiányban kialakult szívelégtelenséget, ami megfelelő pótlást követően visszafordíthatónak bizonyult.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/12/05/igy-gyozzuk-le-a-betegsegeket-d-vitaminnal/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. április 13. kedd 21:09,
Ida napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com