A kullancsok ízeltlábú, pókszabású, vérszívó élősködők, melyek ivarosan szaporodnak, párzás után petéket raknak. A rossz hírüket annak köszönhetik, hogy csípésük által baktériumokat és vírusokat juttatnak az emberi és állati szervezetekbe. Leggyakrabban tavasztól őszig fertőznek, de az enyhe tél is kedvez. Legtöbbször fűben, bokrokban, erdőkben, réteken, de akár saját kertünkben is előfordulnak, amire nem is gondolnánk. Kevesen tudják, hogy több tucat kullancsfajta létezik. Előfordulhat, hogy csak a betegségből tudunk arra következtetni, hogy korábban kullancs csípte meg a beteget, mert a kullancs a vérszívás előtt fájdalomcsillapítót fecskendez a bőrbe.
 
A mákszemnyi nagyságútól a vérszívás után 1 cm nagyságúvá is nőhet és a csípés után fájdalmas, dagadt, gyulladt bőrterület látható. Négy féle betegséget okozhatnak:

- vírusos encephalitis
- Lyme kór
- Tularémia
- Babéziózis

A négy betegségről röviden:

- A vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladás a csípést követő 5-14. napon mutat tüneteket: láz,végtagfájdalom, erős fejfájás, hányinger, szédülés, ami minden 5. embernél még súlyosabb betegséggé fejlődhet: agyhártya-, agyvelő,gerincvelő-, máj- és szívizom gyulladássá, majd ezek következményeként részleges végtag izombénulás, szellemi leépülés is előfordul. 5%-ban akár végzetes is lehet a fertőzés.

- A Lyme-kórt egy, a kullancs váladékában lévő baktérium okozza, minden 5. kullancs fertőzött lehet. E betegségre utal, hogy a csípés helye körül körkörös, kokárdaszerű bőrpír alakul ki 4-14 napon belül, ami biztos jele a Lyme-kórnak. Ez a halványpiros gyűrű nem túl feltűnő, de ha ilyet lát valaki, vegye nagyon komolyan és forduljon azonnal orvoshoz. Előfordulhat bőrtünet nélkül is Lyme-kór. Biztos diagnózis csak vérvétellel állapítható meg. Jól gyógyítható, ha korán felfedezik, hosszantartó antibiotikumos kezeléssel. Tünetei: fejfájás, láz, nyirokcsomó duzzanat, torokgyulladás, fáradékonyság, egyensúlyzavar, idegbénulás, szívritmuszavar, izületi- és izomgyulladás. Előfordul, hogy ezen tünetek csak hónapok múlva jelentkeznek, amikor a beteg már nem is emlékszik a kullancs-csípésre.

- Tularemiát baktérium okozza, ezen betegségnek több megjelenési formája van: a fekélyes, a mirigyes szemgyulladásos, a tüdőgyulladásos. Kezelés nélkül a tularemia is végzetes lehet; gyógyítása
antibiotikumokkal történik. Ha terhes anyát ér a toxoplazma gondii nevű parazita fertőzés, akkor a magzatnál betegség jelentkezhet.

- A negyedik betegség a kutyákat fenyegeti, okozója egysejtű parazita, Babesia canis canis, a kullancs nyálmirigyéből juthatnak a kutya szervezetébe az év bármely időszakában. Lappangási ideje rövid, néhány órától két napig terjed. Fertőzés tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, lázzal járó gyengeség, sötét vizelet, ami a széteső vörösvértestekből származó haemoglobint mutatja. Ez a kutya veséjét, máját károsítja. Enyhe esetektől kezdve, hányás, hasmenés, bágyadtság, a súlyos hasnyálmirigy gyulladás miatt, sajnos a kutya pusztulását is okozhatja. Ezért a legkisebb gyanú esetén álllatorvoshoz kell fordulni. 

Megelőzés, gyógyítás: Mint minden betegség esetében itt is a megelőzés a leglényegesebb. Nyári kirándulások alkalmával még nagy melegben is viseljünk zárt ruházatot, fejfedőt, ami a napszúrás ellen is védelmet nyújt. Füves, erdős, bokros területek bejárása után minden este gyermeknél, felnőttnél egyaránt alapos testvizsgálat szükséges, mert mint írtuk, nem minden esetben érezzük a kullancs csípését. A kullancs eltávolítása, ne puszta kézzel, hanem fertőtlenített szemöldökcsipesszel történjen; előtte, utána fertőtlenítsük a sebet Betadinnal, alkohollal. Különösen vigyázzunk arra, hogy a testét ne nyomjuk szét, mert ilyenkor jut a méreganyag a szervezetbe!

Korábbi népi hagyományok: benzin, olaj nem ajánlatosak, úgyszintén nem hatásos a régebben ajánlottak, a B vitamin tartalmú tabletták, fokhagyma szedése, a rovarriasztó spray-k, mert nem védenek meg a fertőzéstől. A csípés helyét legalább másfél hónapon keresztül kell figyelni, részben azért, hogy látunk-e körülötte kör alakú elváltozást, vagy az esetleg bennmaradt kullancsfej nem okoz-e kisebb-nagyobb gyulladást, amit néha fájdalmas bőrpír jelez. Mindkét esetben tanácsos orvoshoz fordulni. Bár a Lyme-kór ellen jelenleg védőoltás nincs, a gyakoribb agyhártya és agyvelőgyulladást okozó betegség ellen már létezik védőoltás, ami két alapoltásból és egy emlékeztető oltásból áll.

Tanácsos a kullancsszezon előtt; január-február hónapban az oltássorozatot elkezdeni, mert teljes immunitásra csak a harmadik oltás után lehet számítani, de sosincs késő! Végezetül annyit, hogy kullancsok egyre nagyobb számban fordulnak elő, ezért a megelőzhető agyhártya és agyvelőgyulladás elleni védőoltások beadatása igen csak ajánlatos.

Kellemes, kullancsmentes nyaralást,
kirándulást kívánok.

Dr. Valkó Péter
gyermekgyógyász
főorvos

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. július 2. csütörtök 23:40,
Ottó napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com