A közönséges diófa leveléből készült főzetet használhatjuk ekcéma, fagyási sérülés, égés, napégés, zúzódások, ínszalag megnyúlás, szemgyulladás, kötőszöveti gyengeség kezelésére, ízületi fájdalmak enyhítésére, ütésből eredő véraláfutások eloszlatására, pattanásokra, kelésekre, korpás fejbőrre is.
 
Akinek akad a kertjében egy szép, betegségektől mentes diófa, az többszörösen is szerencsésnek mondhatja magát: egyrészt örülhet annak, hogy a fa alatt menedéket talál, ha tűz a nap (számtalan írót / költőt /dalszerzőt megihletett a vén diófa-nyújtotta árnyék), másrészt élvezheti az egészséges (és a boltokban / piacokon elég magas áron kapható) dióbelet, valamint nem szabad elfeledkezni a gyönyörű levelekről sem, melyek nemcsak csodásan mutatnak, hanem rendívül hasznosak is!

A Kárpát-medencében két fajtájával találkozhatunk a diófának: a leggyakoribb az ehető diót termő közönséges dió (Juglans regia), a ritkábbik pedig a fekete dió, mely Észak-Amerikából származik, s főként díszfaként ültetik.

A közönséges diófa levelét egykoron igazi elixírnek tartották. Ennek oka az, hogy a bőrbetegségektől kezdve a hajápoláson át a méregtelenítésig rengeteg problémát orvosolhatunk vele. A levelek közel tíz százalékban csersavat (tannint) tartalmaznak, három százalékban kvercetint és kempferol flavonoidokat, s egy százalékban C-vitamint. A diófalevél baktérium-, gomba-, és vírusölő is.

A közönséges diófa levelét egykoron igazi elixírnek tartották (Fotó: flickr.com)
A közönséges diófa levelét egykoron igazi elixírnek tartották (Fotó: flickr.com)

A diófa levelét megvastagodott, zöld állapotban ajánlott leszedni (a nyári időszakban). A rozsdafoltos, sárgás levelek már nem használhatóak. Miután leszedtük a leveleket, szárítsuk meg árnyékos helyen, majd morzsoljuk össze, és tároljuk a felhasználásig páramentesen! – Természetesen a friss leveleket is felhasználhatjuk!

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/05/30/regeneralodj-diofalevellel/

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

VPannónia Szíve

2021. január 28. csütörtök 14:42,
Károly és Karola napja van.
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com