Az erős paprikában található kapszaicin megoldást jelenthet fejfájás ellen, felgyorsítja az anyagcserét, lassítja a rákos sejtek növekedését, fájdalomcsillapító hatású, s hatékony segítséget nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek esetében is. A fejfájás kezelhető gyógyszeres, nem gyógyszeres és kombinált módszerrel. A legtöbb fájdalomcsillapító a gyomron keresztül szívódik fel, az emésztőrendszer terhelésével fejti ki hatását. – Ezért hátrányos azok számára, akik gyomorpanaszokkal küzdenek.
 
A mellékhatások miatt (is) egyre nagyobb igény mutatkozik a természetes hatóanyagok iránt.
Egyre többen figyelnek fel például az erős paprikából kinyert kapszaicinre. A kapszaicin a paprika belső falán lévő ereknél – a mirigyekben – termelődik, és onnan terjed szét a termés többi részébe.

Bizonyára mindenki evett már csípős paprikát – akarva vagy akaratlanul -, s észlelhette, hogy a magok a legcsípősebbek. Igen, mert a magok elraktározzák a csípős molekulákat (bár bennük nem termelődik kapszaicin!). Az, hogy mennyire csípős (erős) a zöldség, függ attól, hogy milyen fajhoz, fajtához tartozik, s hol termesztették. (A melegebb vidékeken magasabb kapszaicin-tartalommal lehet számolni.)

A kapszaicin tartalmú gyógyászati termékek az érző receptorokra hatnak, ingerlik a fájdalom- és hőérzékelésért felelős idegvégződéseket, s így megszüntetik a fájdalmat. Ezt úgy érik el, hogy érzéketlenné teszik az idegvégződéseket. – Ezért tudtak olyan gyógyszereket kikísérletezni, melyek úgy csökkentik a fájdalomérzetet, hogy közben nem zavarják össze a biológiai funkciókat.

2012-ben gyógyszer szintű alapanyagnak ismerte el a szintetikus kapszaicint az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet. (Vagyis teljesen bizonyítottá nyilvánították gyógyhatását.)

A fejfájás elleni harc eszközei közül a legismertebbek a kapszaicines orrspray-k, melyek egyszerű és gyors megoldást jelentenek. Ezek az orr nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, blokkolják az érző idegvégződéseket és javítják a környékbeli szöveteknél a keringést.

Az erős paprikában található kapszaicin csillapítja a fájdalmat (Fotó: pixabay.com)
Az erős paprikában található kapszaicin csillapítja a fájdalmat (Fotó: pixabay.com)

A kapszaicin egyébként igazi jolly joker-nek számít: nemcsak csökkenti a fájdalmat, hanem az anyagcserét is gyorsítja. Fokozza a zsírsejtek energia-felhasználását: átalakítja a sejtek összetételét és tulajdonságait. Olyan változásokat okoz, melyek során úgy ég el a fehér zsírsejtekben elraktározott energia, mintha üzemanyagot gyújtottunk volna meg. Plusz: a nagyobb nyál- és gyomornedv-termelés az elfogyasztott ételek lebontását is felgyorsítja.

A cikk teljes hosszában elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2020/05/23/fejfajas-ellen-eros-paprikaval/ 

Szavazás

Mi a legfontosabb, amit magaddal vinnél egy lakatlan szigetre?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:
 
 

Kiemelt partnereink

FehervariHirek logo

Fonix logo

OKK logo

KNyKK logo

Velence logó

2020. július 2. csütörtök 23:57,
Ottó napja van.

Időjárás

 
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com